Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOZELENKA Proveli smo anketu o sigurnosti u prometu: skoro 90 posto roditelja...

ZELENKA Proveli smo anketu o sigurnosti u prometu: skoro 90 posto roditelja prvašića zabrinuto za djecu

Prvašići su upravo završili sa svojim gradivom o sigurnosti u prometu, no nažalost, dobar dio mališana, barem na Zelenki, u praksi baš i ne može ju cijelosti primijeniti svoje znanje, barem u onom dijelu kretanja nogostupom. Razlog je vrlo jednostavan – nogostupa ili nema, ili su na dijelovima potpuno zakrčeni autima.
Da bi se nešto trebalo poduzeti po tom pitanju, upozorila nas je čitateljica koju je na pismo ponukala nedavna vijest o postavljanju uspornika u Zadarskoj ulici.
– Javljam vam se odnosno apeliram u ime roditelja prvašića Osnovne škole oca Petra Perice. Naime, put do škole je sve osim siguran za učenike, pogotovo mlađe, a osobito u jutarnjim satima. Tada školarci od kružnog toka na Zelenci pa prema školi većinom nemaju slobodan prolaz pločnikom.
Ispred kafića koji uopće nemaju svoja parkirna mjesta parkirana je velika količina auta i po pločniku i po cesti, gdje se ne mogu ni auta roditelja koje voze djecu u skolu mimoići u dva smjera, a djeca na takvu cestu moraju izlaziti jer nemaju kuda.
Radi se o sigurnosti naše djece i učenika koji su prisiljeni hodati po cesti do škole jer pojedinci iskorištavaju javni prostor za svoj osobni parking, a da pritom nitko ni od vlasti ni od policije ne reagira. O pauku kojeg Makarska nema neću niti govoriti, stigla nam je poruka majke čija 7-godišnja kćer svaki dan mora u školu ići ovim putem.
Njezin apel ponukao nas je na anketu koju smo napravili u suradnji s učiteljicama prvog razreda Osnovne škole oca Petra Perice. Anketirano je ukupno 35 roditelja, a njihovi odgovori potvrđuju zabrinutost majke koja nam se javila s inicijativom.
Naime, 88,2 posto roditelja je zabrinuto, ili pak djelomično zabrinuto za svoje dijete. Manje od 12 posto roditelja nije iskazalo brigu zbog stanja na prometnicama kojima se djeca kreću na putu do škole odnosno iz škole. Svaki treći roditelj dolazi po dijete u školu, a skoro polovica njih ide samo na nastavu. Svako peto dijete u školu ide samo ponekad u školu bez pratnje roditelja.
Ono što je posebno zanimljivo jesu sugestije i komentari roditelja koji se većinom slažu oko toga da bi trebalo staviti stupiće na nogostup. Veliki dio njih iskazao je nezadovoljstvo činjenicom da se po nogostupu parkiraju automobili.
Što se po tom pitanju može učiniti, kontaktirat ćemo PU Makarska, odnosno Grad Makarska te o tome pisati u drugom članku, a u nastavku možete pročitati što su sve naveli roditelji u svojim primjedbama i komentarima.
“Da policajac patrolira za vrijeme odlaska i dolaska djece iz škole ukoliko drugo ništa nije izvedivo.”
“Bilo bi lijepo vidjet policajca svako jutro pred školom.”
“Ukoliko je izvedivo, da se stave na kritična mjesta parking gumeni stubovi na pločnik i da se pojača nadzor redarstva ili policijskih službenika na područjima koja su neophodna za sigurnost djece.”
“Da se očisti put od kružnog toka prema cafe baru Magic jer djeca ne vide da li im auto dolazi u susret, trebaju ići po cesti jer na nogostup ne mogu od parkiranih auta.”
“Malo više kontrole na cestama,”
“Voditi računa o novoj ulici od škole oca Petra Perice prema Zadarskoj. Puno se auta parkira na dijelu ceste gdje su Apfelove nove zgrade.”
“Iskreno, ne znam. Možda više ograda/branika na kritičnijim i/ili prometnijim mjestima, ležećih policajaca, signalizacije …”
“Ma izvedivo je!Pločnik je za pješake, a ne za parkiranje auta! Sugerirala bih da stave stupiće duz plocnika tako da se auti ne mogu parkirati. Da redovno naplaćuju kazne za parkirani auto na pločniku.”
“Ništa.”
“Da nogostup do škole bude zaštićen ogradom koliko je moguće.”
“Osigurati sigurniji pristup školi!”
“Definitivno sigurniji prolaz iznad kružnog toka pa do škole, trotoar je parkiralište i djeca se nemaju gdje sigurno kretati.”
“Da se stave ležeći, da se pješački ispred škole osiguraju, dica žele prić ulicu na pješački, neće niko da im stane.”
“Izgradnju ceste; nogostup, postavljanje rasvjete.”
“Da se pomaknu auti koji parkiraju po nogostupu gdje djeca moraju hodati i onda izlaze na cestu iako postoji nogostup i da se pripazi da auti ne parkiraju na samom ulazu u školu jer se ne može normalno proći.”
“Semafor na pješačkom prijelazu jer kamioni koji tu prolaze ne obraćaju baš pozornost na djecu i ne staju im na pješačkom.”
“Da održe jedan edukativan sat sa djecom u sžškoli, glede prometa i kretnje same djece, iako mi roditelji upućujemo djecu kako se ponašati kao pjesak, mislim da bi kad vide policajca u uniformi to ozbiljnije shvatili.. I da povremeno posalju patrolu tu oko škole.”
“Da maknu sva auta sa nogostupa kako moje dijete ne bi imalo potrebu hodati po cesti.”
“Više uređenih nogostupa i prisutnost prometne policije.”
“Da se sa nogostupa uklone svi oni silni automobili koji se parkiraju u bilo koje doba dana. Nije sigurno da dijete se kreće po ulici pokušavajući proći, dok su nesavjesni vozači parkirali svoj automobil. To je užas naročito u jutarnjim satima i predvečer. Mislim daje ovo veoma dobra tema za raspravu ubuduće.”
“Ništa posebno, obzirom da sigurnost mog djeteta nije upitna bar kad je u pitanju put od kuce do skole kojim ona ide.”
“Češće patrole.”
“Triba napraviti nogostup da djeca ne moraju hodati po cesti.”
“Kod kafića na putu prema školi ima puno automobila parkiranih na nogostupu.”
“Više parkirnih mjesta jer se vozila parkiraju na nogostupu pa djeca nemaju kuda hodati nego da bi zaobišli vozila, moraju sići na cestu.”
“Da više budu pokraj škole.”
Ivona Ćirak /foto M.D., čitatelj
- Oglas -