Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOZELENKA NAPOKON DOŠLA NA RED Renata Gudelj: S veseljem očekujemo početak radova...

ZELENKA NAPOKON DOŠLA NA RED Renata Gudelj: S veseljem očekujemo početak radova na školi, a još više završetak

Grad Makarska najavio je prošlog tjedna početak izgradnje sportske dvorane Osnovne škole oca Petra Perice, a ovog će se tjedna pred makarskim vijećnicima naći Odluka kojom se gradonačelniku daje suglasnost za kupnju zemljišta potrebnog za izgradnju. Ukupna cijena zemljišta je nešto viša od 900 tisuća eura, a osigurana je rebalansom proračuna. Osim ovoga, sutra je i potpisivanje ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju osnovne škole, a vrijednost ugovora je oko 100 tisuća eura s PDV-om.

Obje vijesti su bez sumnje pozitivne; jednosmjenski rad je obvezan do 2027. godine, a sportska dvorana čeka se, evo, već 25 godina. Ravnateljica Renata Gudelj kaže kako joj je drago da se nešto pokrenulo po pitanju dogradnje škole.

– To su jako dobre vijesti i nadam se da će se i realizirati. Istraživanja pokazuju da učenici koji nastavu pohađaju samo ujutro ostvaruju bolje rezultate u školi i to je jako bitno. Resorno ministarstvo objavilo je javni natječaj putem kojega se financira ili sufinancira dogradnja škole, a rok je 31. srpnja i nadam se da će se sve uspjeti do tada odraditi za prijavu, i što prije, i što bolje, i što kvalitetnije.

Što se naših potreba tiče, kod nas brojka učenika uvijek varira oko 500, međutim, promjene u obrazovanju su takve da nam treba veći prostor. Dvije smo učionice prenamijenili za produženi boravak, a imamo i sve više izvannastavnih aktivnosti. Osim toga, pedagoška služba niti nema svoje urede nego smo improvizirali, tako da nam je zbog raznih razloga važno što se prije prebaciti na jednosmjensku nastavu, komentirala je ravnateljica Gudelj.

– S veseljem očekujem početak radova, a još više završetak, istaknula je.

Što se tiče izgradnje sportske dvorane kojoj će prethoditi najavljeni otkup zemljišta, ravnateljica kaže kako idejno rješenje već postijiu te datira još iz 2011. godine.

– Ove ćemo godine, najesen, proslaviti 25 godina koliko smo u zgradi, a iako nam je od početka obećana dvorana, mi ju još uvijek nemamo. Posebno mi je drago zbog otkupa zemlje jer Ministarstvo financira i projekte izgradnji školskih sportskih dvorana, naime, povukli su ogromne novce iz EU fondova i bilo bi šteta da Grad Makarska to propusti. Uvjet je da su papiri uredni, veli Renata Gudelj koju smo pitali vjeruje li da će se zaista sva dokumentacija pripremiti kroz naredna dva mjeseca.

Foto MD
– Mislim da nije nedostižno, ali trebat će dobro zasukati rukave, veli Gudelj.

Inače, nije posve jasno zašto Grad Makarska nije odmah stavio u proračun izgradnju dvorane niti dogradnju, što je i nama zapelo za oko kad smo proučavali gradski budžet za 2024. godinu. Da je već bilo uplanjeno, nije se morala čekati sjednica Gradskog vijeća nego se već mogla raspisati javna nabava za dokumentaciju.

Kako bilo, za nadati se da će Grad Makarska uspjeti povući što veće iznose iz EU fondova, kako bi se novac prenamijenio za neke druge projekte za koje nema takvih prilika.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -