Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaVINIL KUS NJEGA Svojim primjerkom ploče iz tučepske konobe pohvalio se i...

VINIL KUS NJEGA Svojim primjerkom ploče iz tučepske konobe pohvalio se i Siniša Škarica

Nedavnim tiskanjem vinila s pjesmama i izvođačima koji su obilježili programe kulturnih večeri u Tučepima, zaokruženo je jedno veliko razdoblje za konobu Kus Njega i njenog pokretača Damira Tomića.Posljednjih dana sježe tiskane ploče dolaze do svojih vlasnika, a svojim se primjerkom na društvenim pohvalio i legendarni glazbeni urednik Croatia Recordsa Siniša Škarica, uz tekst koji je upravo objavljen na omotu ovog zanimljivog glazbenog projekta.

-Svatko tko je jednom bio u tučepskom Kus Njega, kulturnom monolitu makarske rivijere, nesvakidašnjoj konobi dalmatinsko dionizijskog slavljenja pjesme i pjesništva, kulturne riječi: pisane i izgovorene, i fascinantnog likovnog panoptikuma, poželjet će obnoviti svoje senzacije koje u pravilu završavaju – što spontano, što organizirano – glazbom i pjesmom.

Svatko tko nije ni čuo za Kus Njega tu čudesnu instituciju, malog kulturnog diva, ako posegne za ovom pločom i posluša što su pripremili – što spontano, što organizirano – njegovi zaneseni poslenici, dobit će iskrenu, toplu sliku interakcije genuinih umjetnika i zahvalne publike i poželjeti da moguće bar jednom bude sudionikom tog bogomdanog edukativnog divertimenta. Ja sam bio dvaput i jedva čekam treći!

Ploča koju imaš u rukama predstavlja ti neka bliska i neka nepoznata imena. Ali u glazbi, u kojoj se redom ćuti trubadurska romanca i neposrednost šansonijerskog narativa, takve granice se brišu. Slušaš nepoznate naslove, ali lirska riječ i treptaj žice, duhoviti krokiji i melankolični versi probudit će u tebi Dedića i Ujevića, Marijana Bana i Ibricu Jusića, suvremeni sevdah i modernu serenadu; mali glazbeni kanconijer ovog našeg jadranskog Mediterana i njegova zaleđa što tako jedinstven i poznat struji tvojim venama.

I, odjednom, učinit će ti se da si i ti dio te čudesne konobe – napisao je Siniša Škarica
M. D. /foto Facebook

- Oglas -