Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU Hercegovini od koronavirusa umro prvi liječnik, stanje pod nadzorom

U Hercegovini od koronavirusa umro prvi liječnik, stanje pod nadzorom

Pedesetsedmogodišnji liječnik Doma zdravlja iz Mostara prva je žrtva koronavirusa među zdravstvenim radnicima u Hercegovini, dok zdravstvene vlasti epidemiološku situaciju u entitetu Federaciji BiH drže zadovoljavajućom zbog blagog porasta broja oboljelih.

Pokojni liječnik je prvi smrtni ishod u jednoj medicinskoj ustanovi na području Hercegovine, a iz Doma zdravlja u Mostaru, gdje je radio, naveli su tek inicijale. Mediji navode kako se radi o stomatologu Vladi Miljku kojemu je koronavirus potvrđen 15. travnja.

On je preminuo u subotu navečer kod kuće, a u Domu zdravlja nije bio od 18. ožujka, budući da je uprava te ustanove reorganizirala poslove zbog pandemije.

Područje Hercegovine je među najpogođenijima koronavirusom u BiH. U trima županijama sa sjedištem u Mostaru, Širokom Brijegu i Livnu zaraženo je više od 330 osoba. Do sada je preminulo 16 osoba, uglavnom starijih ljudi koji su imali i druge zdravstvene poteškoće.

Vlasti u Federaciji BiH izrazile su u nedjelju zadovoljstvo zbog epidemiološke situacije za koju su rekli da je pod nadzorom, što je rezultat zajedničkih napora zdravstvenih radnika i stanovništva koje se pridržava mjera.

„Zasad imamo zadovoljavajuću situaciju, izbjegli smo najcrnji scenarij. I dalje uspijevamo imati blagi rast oboljelih na području Federacije BiH. To je rezultat mjera i zajedničkog rada zdravstvenog sektora i stanovništva Federacije BiH“, rekao je savjetnik za medije ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić.

U posljednja 24 sata testirana su 603 uzorka, a zabilježeno je tek sedam novih slučajeva oboljenja zaraženih.

Ukupno je u BiH do nedjelje bilo zaraženo 1257 osoba, a preminulo je 49.

Hina / foto Pixabay

- Oglas -