Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOŠUTNJA NIJE ZLATO Što se događa u Turističkoj zajednici? I gradonačelnik i...

ŠUTNJA NIJE ZLATO Što se događa u Turističkoj zajednici? I gradonačelnik i direktor su dužni očitovati se

Gradska vlast vrši mobbing nad direktorom TZ-a Vedranom Validžićem koji je, uslijed psihičkih trauma, otvorio bolovanje, piše Slobodna Dalmacija u članku koji je objavljen u utorak, a na koji se javno do sada nitko nije očitovao, premda se radi o ozbiljnim optužbama. Da budemo precizniji, u članku 132. Kaznenog zakona navodi se kako se onaj koji na radu ili u vezi s radom drugog vrijeđa, ponižava, zlostavlja ili na drugi način uznemirava i time naruši njegovo zdravlje ili povrijedi njegova prava, kažnjava kaznom zatvora do dvije godine.

Iz ovoga je jasno da se radi o optužbi o kojoj bi se morao očitovati i gradonačelnik Zoran Paunović, koji je Slobodnoj kazao kako ne zna ništa o tome, i direktor Vedran Validžić koji je ostao nedostupan te nije dao izjavu o slučaju o kojemu piše splitski dnevnik. Gradonačelnik Paunović nam je obećao odgovoriti na upit te ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo, a u upitu smo se, osim za komentar cijele situacije, zanimali i oko istinitosti navodnog maila poslanog na adresu Validžića u kojemu se navode uvjeti za održavanje sjednice Turističkog vijeća. Navodno je jedan od uvjeta bila i izrada sistematizacije u TZ-u te otpuštanje nekih zaposlenika, međutim, za sada konkretnih informacija o odnosima na relaciji Bijela kuća – TZ Makarska nema.

Naime, na nekoliko poziva i poruka nije nam se javio ni sam Validžić, koji je zaista otvorio bolovanje. Kako doznajemo, Validžiću se uslijed stresa aktivirala bolest. Sve u svemu, atmosfera je navodno postala neizdrživa upravo u vrijeme organizacije Adventa, a da postoje nesuglasice i sami smo spomenuli u najavi ovogodišnjeg Božićnog grada koji je već trebao biti objavljen, odnosno već je trebao proći Turističko vijeće.

Tad smo naveli kako problem po svemu sudeći proističe iz činjenice da je zamjenica Antonia Radić Brkan iznimno zagrijana za sektor TZ-a, iako formalno nije ni u kakvom svojstvu u TZ-u u kojemu, s druge strane, nastupa vrlo suvereno. Validžić je pak nakon prvotnog popuštanja i prihvaćanja ideja poput Maestralea ili Cittaslow navodno rekao kako više neće potpisivati naloge za financiranjem raznih projekata te su se nesuglasice prelomile na – Božićnom gradu. Validžić se očito više nije mogao nositi s pritiskom te je otišao na bolovanje, a taoci cijele situacije su građani, i to u vrijeme najveselijeg i raspoloženjem najtoplijeg doba u godini.

Osim trenutne neizvjesnosti oko Adventa, Turističko vijeće ispred sebe u narednih mjesec dana, na čelu s direktorom i predsjednikom TZ-a, imaju velik i ozbiljan posao: donijeti rebalans proračuna i rasporediti novac kojega će biti znatno više nego je to planirano lani. I drugo, u prosincu se donosi program plana i financijski plan, a ako se trzavice nastave i ne nađe rješenje, cijeli grad može biti u blokadi.

U takvom najgorem scenariji može doći i to raspuštanja tijela TZ-a, no ne vjerujemo da će si gradska vlast takvo što dopustiti.

Naime, nakon objave članka u kojemu se tvrdi kako se Validžića matretira navodno se pokrenula nekakva komunikacija na relaciji Grad – TZ te se ipak očekuje Vijeće idućeg tjedna.

Da je idući tjedan ne 5 do 12, nego će 12 već otkucati, potvrđuje činjenica da Advent počinje 26.studenoga, što je iduća subota. Po svoj logici, u idućih nekoliko dana bi se članovi Vijeća trebali sastati i dati zeleno svjetlo za program Božićnog grada kako bi se program i objavio.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

- Oglas -