Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaRavnatelj KBC-a Split: Znatno je pala prosječna dob COVID bolesnika. Puno ih...

Ravnatelj KBC-a Split: Znatno je pala prosječna dob COVID bolesnika. Puno ih ima upalu pluća, puno ih je na kisiku…

Ravnatelj splitskog KBC-a dr. Julije Meštrović danas se obratio predstavnicima medija. – Sve je više COVID bolesnika u KBC-u Split, to smo i najavljivali. Puno ih je s upalom pluća, puno ih je na kisiku, 11 na respiratoru. Educirali smo novo osoblje, pripremali medicinske sestre, i za sada je sve u najboljem mogućem redu – prenosi Dalmacija danas.

Među bolesnicima je sve veći broj onih koji nemaju drugih komordibiteta, i prosječna dob je niža nego ranije. Za sada nemamo problem s brojem osoblja i nadam se da ćemo uspjeti raditi tako da se to neće dogoditi. Za to smo se pripremali – kazao je Meštrović.

Ističe da je prosječna dob COVID pacijenata u bolnici barem 5 godina niža nego je to bila ranije. Ranije je, ističe, bila iznad 80, danas je značajno ispod, ali naglašava bi za ozbiljniju analizu trebao veći broj obrađenih pacijenata.

Odgovorio je na pitanje otvara li bolnica na Križinama svoja vrata za COVID pacijente.

– Prvi kat na Križinama je spreman za rad, pripremili smo prostor, osoblje je spremno za rad. Imamo spremnih 200 postelja u KBC-u. Ako se to popuni, imamo daljnju mogućnost širenja broja kreveta na Kirižinama, a uz to ćemo i dalje raditi sve to što radimo – odgovorio je Meštrović.

Ističe da bi “aktiviranje” Spaladium Arene došlo u obzir samo kada bi bolnica bila potpuno popunjena i da ne zna koliko je realno očekivati da bi i cijela bolnica na Križinama bila popunjena. Za hladi pogon rekao je i dalj radi, ali u smanjenom opsegu nego što je to bio slučaj ranije.

U splitskoj bolnici prosječno dnevno u posljednje vrijeme umiru tri COVID pozitivna pacijenta, no Meštrović tvrdi da u Patologiji nema problema, kao ni u bilo kojem drugom dijelu bolnice.

Pitali su ga za komentar današnje neslužbene najave okupljanja u Vukovarskoj ulici u Splitu.

– Ne znam ništa o tome, ali ne moram ponavljati da se svi građani moraju pridržavati higijensko epidemioloških mjesta. Svi moraju nositi maske i održavati međusobni razmak. Stožer je jasno definirao što je bitno u okupljanjima.

Upitan je bi li on kao ravnatelj pozvao na uvođenje kazni za nepridržavanje epidemioloških mjera.

– Nemam sve podatke, moje mišljenje ne bi bilo relevantno. Bilo bi bilje da o tome sudio skup stručnjaka. Moguće je da bi kažnjavanje rezultiralo manjim dolascima u bolnicu.

Opisao je situaciju s dijelom COVID bolesnika u bolnici.

– Imamo bolesnika za koje znamo da bolest traje dugo, da je oporavak izuzetno spor i osjećaj slabosti se produžuje dugo vremena. Također, poteškoće disanja su ozbiljne. Nus pojave su poznate, no ovo je sigurno ono što imamo u odnosu na naše bolesnike – rekao je Meštrović.

Kaže da građani nemaju razloga briga u smislu da u bolnici nedostaje bilo čega. Ističe da ima dovoljno lijekova, respiratora, osoblja. Ipak, pozvao ih je ponovno na pridržavanje epidemioloških mjera.

– To je jedini način da održimo naše društvo i našu bolnicu – zaključio je.

M. D.  /foto Igor Jakšić /Dalmacija danas

- Oglas -