Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPriprema hrvatskih gradova za prihvat izbjeglica: evo što je poduzela Makarska

Priprema hrvatskih gradova za prihvat izbjeglica: evo što je poduzela Makarska

Na stranici Gradonačelnik.hr objavljen je veliki članak u kojemu se navode aktivnosti hrvatskih gradova vezano za prihvat izbjeglica odnosno pomoć izbjeglim Ukrajincima.

Do petka je u Hrvatsku, naime, ušlo oko 1000 izbjeglica iz Ukrajine. Od toga je svega 50-ak došlo u organizirani smještaj, a ostali kod prijatelja i poznanika.

Osijek je tako organizirao prihvatni centar te su ponudili i prihvat životinja iz kijevskog zološkog vrta, Bjelovar je omogućio smještaj 300 izbjeglica, Zagreb je pripremio Motel Plitvice, hostel Rakitje i Tomislavov dom, a svoje su objekte pripremili i Karlovac, Čakovec, Daruvar, Pakrac, Vukovar…U gotovo svim navedenim gradovima održan je sastanak stožera civilne zaštite.

Makarska također nudi smještaj no ne organizirano nego se radi o pozivu vlasnicima privatnog smještaja. Poziv ravnateljstva civilne zaštite MUP-a prenio gradonačelnik Zoran Paunović odnosno Crveni križ. Gradonačelnik je izbjeglice nazvao dobrodošlim gostima navevši kako će ih Makarani primiti otvorena srca, pozvavši vlasnike privatnog smještaja da se jave na istaknutu adresu. Koliko nam je poznato, u Makarskoj se nije sastao stožer.

Ivona Ćirak /foto Pixabay

- Oglas -