Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPrijenos djelatnosti s Pogona na Komunalac mora biti završen do sutra, na...

Prijenos djelatnosti s Pogona na Komunalac mora biti završen do sutra, na njemu radi – Odvjetnički ured Ivančić

Do 1.srpnja, dakle do sutra, trebao bi biti završen prijenos djelatnosti s Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti na Makarski komunalac d.o.o. Kako će ponovno ojačani Komunalac (2008.godine su djelatnici Pogona bili pod ovim trgovačkim društvom, op.a.) funkcionirati, za sada međutim još uvijek nije poznato, osim što nam je Željko Bagarić, direktor Komunalca, potvrdio kako sistematizacija u okviru pogona već postoji.

– Radnici će naslijediti prava i obaveze koja su imali u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti. Što se tiče tekućih poslova, kontaktirao sam gradske odjele kako bismo na vrijeme imali informacije o zadatcima u narednom periodu, kratko nam je kazao Bagarić.

Za sva ostala pitanja uputio nas je na Grad Makarsku.

Iz Grada nam je potvrđeno kako je opis poslova djelatnika pogona prebačenih u Komunalac delegiran Odvjetničkom društvu Ivančić iz Splita, koje je već radilo na sistematizaciji radnih mjesta Grada Makarska.

– Prijenos djelatnosti s Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti na Makarski komunalac d.o.o. dogovoren je sa odvjetničkim uredom u samom startu kao dio cjelokupne sistematizacije Grada u čiju je cijenu uključen. Sistematizacija je još uvijek u tijeku jer svi postupci nisu završeni. Sva prava zaposlenika Pogona su zaštićena, sukladno odredbama Zakona o radu kojima je reguliran prijenos gospodarske cjeline, stoji u odgovoru.

Naime, zanimali smo se kako su regulirani odnosi u Komunalcu s proširenim opisom poslova (hortikultura, tržnica i radna grupa prelaze pod ovo trgovačko društvo, op.a.), ali i koji je trošak izrade dokumenta na kojemu rade, sistematizaciji.

Također smo poslali i pitanje o obvezama radne grupe.

Iz odgovora je vidljivo da te stvari još uvijek nisu definirane. Da ne znaju što Grad očekuje od njih, rekao je u članku 23.svibnja direktor Bagarić za naš portal, nakon čega je gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća uvjeravao gradskog vijećnika kako to nije točno. Međutim, očito je to točno i danas, 40 dana poslije, jer sistematizacija još uvijek nije završena.

Također, logično je i da nije potpisan ugovor pa još uvijek nije poznato kako će timovi biti ekipirani te koja će biti njihova zaduženja. Moguće je, što smo vidjeli na primjeru Grada Makarske, da se prilično “pretumbaju” radna mjesta, a ono što je gradonačelnik Zoran Paunović komunicirao do sada jest da je sve to u cilju veće efikasnosti i čistoće grada.

Činjenica je da je čistoća grada jedna od top tema ovog ljeta, a iako se nikad nije više govorilo o (ne)čistoći, efektima toga na ulicama ne svjedočimo. Nezadovoljstvo čistoćom izrazio je i sam gradonačelnik na predstavljanju akcijskog plana u travnju, te potom na sjednici Gradskog vijeća kada je s devet glasova za usvojena odluka o prijenosu djelatnosti pogona na Komunalac.

– Logično je da sve bude koncentrirano u jednoj pravnoj osobi. Ako imate određenu površinu grada, imate ugovor od strane Komunalca koji kaže “mi smo samo za pometanje”. S druge strane imamo pogon koji je dosta devastiran s radnom snagom i u ozbiljnim je problemima, pa kad treba prati grad, ne zna se čija je to odgovornost, kazao je tad Paunović dodajući kako je drugi razlog prijenosu činjenica da Grad odnosno gradski pogon ne može upravljati tržnicom koja se bavi trgovačkom djelatnošću.

Vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić tad je komentirala kako je dobro raditi na reorganizaciji, no da je vrijeme za to listopad, a ne sezona.

– Predstavili ste nedavno akcijski plan čisti grad, a do dana današnjeg nismo vidjeli ni plan ni akciju. Grad je prljav. Makarani se po kafićima šale kako ovo ljeto neće moći hodati u japankama, poručila je.

Paunović je tad podsjetio da su tri ključne osobe za čistoću Željko Bagarić, Antonio Zec i Dražen Nemčić. – Ukoliko grad i nakon ovoga bude šporak i dalje, spreman sam biti svaki dan u Makarskom komunalcu kako bismo napravili reorganizaciju, ali u tom će slučaju neki ljudi dobiti otkaz, otvoreno je najavio gradonačelnik mogućnost otkaza.

Mistificiranje oko čistoće grada priča je koja zaslužuje biti predmetom posebnog članka. Ipak ćemo se dotaknuti ovlaš ovog problema jer je očito to, uz tržnicu, jedan od razloga prijenosa poslova na Komunalac. Naime, valja podsjetiti da je i ranije bilo prijepora oko čišćenja grada. Od 2008.godine Komunalac je obvezan za pometanje, a za pranje ulica ovo bi trgovačko društvo, iako je u vlasništvu Grada, ispostavljalo račune kao i svako drugo trgovačko društvo, samo ne po komercijalnim cijenama.

Gradu je to uvijek bilo preskupo jer se radi o stotinama kvadrata stare gradske jezgre koju bi trebalo prati, pa je taj dio godinama odrađivao DVD, a ne Komunalac. Grad bi ih uvrstio za proračun, a oni bi zauzvrat šmrkom prali ulice. Potom je to prebačeno na pogon, odnosno sklopljen je ugovor i s privatnom tvrtkom.

Ima li Komunalac adekvatnu opremu za to, drugi je par postola, no ako i nema, može se kupiti. Koji će se poslovi po prijenosu prebaciti na Komunalac, hoće li to biti i obveza pranja ulica, kojom dinamikom, s kakvim strojem, i sve ostalo, za sada, međutim, kako nam je to potvrđeno iz Grada, nije poznato.

Nije poznato ni hoće li novi poslovi opteretiti budžet na način da za neke usluge neće ispostavljati račune Gradu, no isto tako ne bi smjeli utjecati ni na formiranje cijena za odvoz smeća što je ujedno i primarna djelatnost ovog trgovačkog društva.

Komunalac će ubuduće biti zadužen i za logistiku oko organiziranja kulturnih i zabavnih događaja, upravljanje tržnicom, hortikulturu, popravke na gradskoj imovini i još dosta toga, a na koji način, bit će jasno kad odvjetničko društvo posloži sistematizaciju.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -