Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAPOVRATAK MAKARSKIH UKRAJINACA DOMA Sedmogodišnji Zhdan se toliko zaljubio u Makarsku da...

POVRATAK MAKARSKIH UKRAJINACA DOMA Sedmogodišnji Zhdan se toliko zaljubio u Makarsku da ne želi natrag u Ukrajinu

Dvije mlade majke sa sinovima Zhdanom (7) i Hordiyem (1,5), koje su u Makarsku, pobjegavši od vihora rata u Ukrajini, došle krajem ožujka, u ponedjeljak idu natrag u svoju domovinu. Tom je prilikom domaćica Brigita Čepo iz Velikog Brda, kod koje su bili smješteni svo ovo vrijeme, priredila oproštajnu večeru na koju je pozvala i roditelje djece s kojima je prvašić Zhdan išao u prvi razred. Naime, dječak je krenuo u Osnovnu školu oca Petra Perice te je do sada već naučio hrvatski jezik, ili točnije, izvrsno je svladao dalmatinski dijalekt.

Dok se igrao s prijateljima Mihaelom i Mateom Selak, Zhdan je cijelo vrijeme komunicirao na hrvatskom jeziku, a nama je otkrio kako mu se ne da natrag u Ukrajinu.

Hoće li ti nedostajati Makarska? Da, odgovorio nam je nasmiješeni Zhdan kimajući glavom i trčeći natrag prijateljima.

Prijatelji Mihael i Mateo dobacili su kao iz topa kako će dogodine doći kod njih i kako mu neće naplatiti smještaj, a Julija i Marta, koje u ponedjeljak čeka dug put doma, kazale su kako su iznimno zahvalne na svemu što su im hrvatski prijatelji pružili.

– Idemo u grad koji je na samoj granici s Poljskom. U početku nam je silno nedostajao dom, samo smo mislili kako ćemo se vratiti doma, ali poslije nam je bilo lijepo. Okruženi smo dobrim ljudima koji su nam pomogli i usrećili našu djecu, i učinili zapravo sve da se ovdje osjećamo sigurni, mirni i rasterećeni. No naravno, nedostaje nam Ukrajina. Lijepo nam je ovdje, ali želimo doma, rekla nam je Marta, majka 1,5-godišnjeg Hordiya koji je postao pravi mezimac domaćina i prijatelja, obitelji Selak koja živi u susjedstvu.

Brigita je dječacima i njihovim mladim majkama pružila ne samo utočište, nego i osjećaj doma, pa je palo pitanje kako će domaćica kad djeca odu. – Bit će mi prazna kuća. Zaista će mi puno nedostajati, iskreno će Brigita koja je za svoje prijatelje napravila pravu oproštajnu gozbu koja je samo “šlag na torti” njezine brige za dvije izbjegle sestre s djecom.

Zaista ne sumnjamo kako će njihov boravak u Hrvatskoj ostati u lijepom sjećanju koje grije srce, unatoč silnoj tugi i tragediji koja je pogodila narod i obitelji Julije i Marte.

Ivona Čirak/foto I.Ć.

- Oglas -