Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAPANDORINA KUTIJA Ex gradonačelnik Jure Brkan o slučaju tržnice: Nama nitko nije...

PANDORINA KUTIJA Ex gradonačelnik Jure Brkan o slučaju tržnice: Nama nitko nije dovodio legalnost nadstrešnice u pitanje

Pitanje makarske tržnice koja nema minimalno tehničke uvjete već neko vrijeme uzbunjuje duhove, a jučer najavljeno uklanjanje nadstrešnice koja je, kako je potvrdila građevinska inspekcija, nelegalno postavljena, prilično je, s pravom, uznemirilo zakupce.

Koji su točno problemi s makarskom tržnicom, budući ne postoje od jučer, kakve veze ima nelegalna nadstrešnica sa zabranom rada koju je izdala tržišna inspekcija, što je učinila po tom pitanju bivša vlast te kako tumače činjenicu da montažno-demontažna konstrukcija ide s pijace jer za istu nisu ishodili građevinsku dozvolu? Zvali smo bivšeg gradonačelnika Juru Brkana i postavili mu ta pitanja.

– Naš je plan bio sagraditi tržnicu na način da izvedemo i podzemne garaže te uredimo jedan zatvoreni odnosno jedan otvoreni dio. Bio je to jedan zahtjevniji projekt, međutim, naišli smo na problem. Makarska tržnica uopće nije bila uknjižena. Krenuli smo s uknjižbom na početku mandata i priveli kraju negdje na proljeće prošle godine. Kao najsloženiji dio procesa ishođenja minimalno-tehničkih uvjeta pokazao se sanitarni čvor, te smo morali izgraditi muški i ženski, kao i WC za invalide. Kako nismo mogli prionuti većem projektu zbog navedenih problema s uknjižbom, jer pijaca de facto nije bila uopće upisana, odlučili smo se za postavljanje montažno-demontažne konstrukcije koja se postavljala u dvije faze, kazao je Brkan.

A zašto niste ishodili građevinsku dozvolu za nadstrešnicu?

– Tu nije bilo ni grama cementa, to je montažno-demontažna konstrukcija i nije nam trebala dozvola. Nitko ju nikad nije tražio, kazat će Brkan.

Na pitanje kako to da za vrijeme njihovog mandata tržišna inspekcija nije izlazila na teren, a sada stišće Grad, reći će kako tržnica nije bila ni upisana. – Zato i nije bilo elemenata za ispisivanje rješenja, tvrdi bivši gradonačelnik koji rezolutno demantira podmetanja aktualnoj vlasti.

Dok iz krugova bliskih aktualnom gradonačelniku čujemo kako se spekulira oko toga da je prijava krenula preko HDZ-a, Brkan veli kako je priča o nelegalnoj nadstrešnici spin Zorana Paunovića kako bi skinuo sa sebe odgovornost za rješavanje stanja na tržnici.

– On želi svaliti krivnju na nas stalno spominjući nelegalnu nadstrešnicu. Nama nitko nije dovodio u pitanje legalnost nadstrešnice, uvjerava Brkan.

Na pitanje što točno treba poduzeti kako bi se spasila makarska tržnica za sada nismo dobili decidiran odgovor od Državnog inspektorata. Zoran Paunović je navodio kako je problem u nadstrešnici koju je, kako je ranije govorio, odbijao ukloniti, da bi naposljetku ipak donio takvu odluku.

Inače, prvi put su nas, u ožujku, iz Državnog inspektorata izvijestili kako je tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila u listopadu 2021. godine nadzor nad objektom.

– Nadzorom je utvrđeno kako za prodajni objekt, opremu i sredstva rada pružatelj usluge nema izdano rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta od nadležnog tijela državne uprave. Sukladno navedenom doneseno je rješenje o zabrani daljnjeg obavljanja djelatnosti trgovine na malo do otklanjanja utvrđenih nedostataka, odnosno do ishođenja rješenja o minimalno tehničkim uvjetima. Na navedeno rješenje  u upravnom postupku stranka je podnijela žalbu, naveli su tad u odgovoru.

Nakon upozorenja gradonačelnika Zorana Paunovića kako imaju problem s nelegalnom nadstrešnicom koju je postavila bivša vlast na čelu s Brkanom, poslali smo upit Inspektoratu. Potvrdili su nam da je montažno-demontažna konstrukcija nelegalna te kako ju treba ukloniti.

Uočili smo dvije stvari: tržišna inspekcija je naložila zatvaranje cijelog objekta, a građevinska uklanjanje nadstrešnice. Jedno s drugim nema direktne veze jer jedno podliježe Zakonu o trgovini, a drugo Zakonu o gradnji.

Što treba poduzeti da se objekt ne zatvori? Što treba napraviti kako bi se riješilo pitanje nadstrešnice? Na ta pitanja za sada nismo dobili odgovor.

Od Inspektorata čekamo objašnjenje, a gradonačelnika Zorana Paunovića smo kontaktirali jučer te za sada nismo dobili odgovor.

No sve u svemu, stječe se dojam da u cijeloj priči ima dosta nejasnih elemenata i dosta politike. Zakupci trgovci to očito jako dobro znaju te po svoj prilici zato i dalje šute.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -