Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaO ZABRANI RADA TRGOVINAMA NEDJELJOM Božinović: "Odluka po preporuci struke". Oporba: "Razlozi...

O ZABRANI RADA TRGOVINAMA NEDJELJOM Božinović: “Odluka po preporuci struke”. Oporba: “Razlozi nisu epidemiološki nego politički”

Reakcije na odluku Vlade u kojoj se za trajanja korona krize, između ostalog, zabranjuje i rad trgovinama nedjeljom – uz iznimke poput kioska, pekarnica i benzinskih postaja – nisu izostale.

Od ponedjeljka se tako omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje, a za sada nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama. Dok je voditelj Nacionalnog stožera i Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas kazao da se radilo isključivo o odluci na preporuku struke, iz oporbenih stranaka stigle su žestoke kritike.

”U sklopu mjera koje smo propisivali regulirali smo radno vrijeme. Ova odluka je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve se donosi po preporuci stručnjaka. Svi rade onako kako su radili prije, osim nedjelje, blagdana i praznika”, kazao je u subotu ministar Božinović. Upitan boji li se da bi odluku o zabrani rada nedjeljom mogao srušiti Ustavni sud RH, Božinović je ponovio da su sve mjere donesene na preporuku struke. Pritom je odbio komentirati da se situacija koristi u političke svrhe.”Ovdje se govori isključivo o situaciji koju je izazvala epidemija koronavirusa. Za ova pitanja, znate koje su adrese”, zaključio je Božinović.

Grbin: Razlozi nisu epidemiološke podloge, nego političke prirode.

S druge strane, SDP je u subotu ocijenio da zabrana rada trgovina nedjeljom nema epidemiološku podlogu nego je cilj “podizanje rejtinga HDZ-a i dodvoravanju radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu”.

“Pitanje je širi li se virus drugačije nedjeljom nego ostalim danima, je li opasniji, ili iza odluke Stožera postoje drugi razlozi koji nisu epidemiološke podloge, nego političke prirode. Jasno je da se to radi s ciljem podizanja rejtinga HDZ-a i dodvoravanju radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu. SDP više neće bezuvjetno podržavati ono što Vlada radi. Ovo je prevršilo svaku mjeru”, rekao je saborski zastupnik Peđa Grbin. Naveo je kako je Ustavni sud već dva puta rušio zabranu rada nedjeljom te da vjeruje da će biti slično i u ovom slučaju.

Kritikama se pridružila i stranka Pametno: “Otvaranje crkvi prije škola i drugih javnih mjesta te zabrana rada nedjeljom početak su predizborne kampanje i srozavaju ugleda Nacionalnog stožera civilne zaštite. Vlada je tvim potezima pokazala ogromnu dozu neodgovornosti, nekompetencije i opasnog populizma, poručio je u priopćenju član Predsjedništva te stranke Ivica Puljak.

Navodi kako je prepuštanje odluke o povratku djece u školu roditeljima katastrofalno i potpuno neprihvatljivo, ocijenivši da je to “jeftin i neodgovoran pokušaj prebacivanja odgovornosti na roditelje”, a da će žrtve će opet ispasti djeca i učitelji.

MOST: U saborsku proceduru ćemo uputiti zakon o neradnoj nedjelji

Nasuprot njima, odluku je već pozdravila predsjednica udruge U ime obitelji Željka Martić, dok su predsjednik Mosta i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj na konferenciju za novinare u Splitu najavili da će Most u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o neradnoj nedjelji.

„Nedjelja treba biti neradna. O tom smo govorili godinama pa i na početku korona krize za koju smo rekli da nam je pokazala da ne trebamo svih sedam dana tjedno kružiti po trgovačkim centrima. Stožer je donio sličnu ali privremenu mjeru. Mi želimo da ona bude trajna. Zato ćemo u idućim danima uputiti u saborsku proceduru zakon o neradnoj nedjelji. Očekujem da se podrži konsenzusom svih stranaka. Očekujem od Vlade da je podrži, da se ne skriva iza Stožera i da ovo ne ostane jedno od neispunjenih predizbornih obećanja.“ – istaknuo je Petrov.

Hina / M.D.

 

 

 

- Oglas -