Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKANOVI PROJEKT Uređuju se ulice iznad Lištuna, kombinirat će se tehnobeton s...

NOVI PROJEKT Uređuju se ulice iznad Lištuna, kombinirat će se tehnobeton s kamenom

Grad Makarska raspisao je u prosincu javnu nabavu za uređenje ulica istočnog dijela stare gradske jezgre vrijednu 466.199 eura. Projekt je radio ured Kostrenčić&Krebel koji je osmislio i izgled Hrpine, a kao što je na Hrpini kombinirao beton i kamen, tako to čini i kod uređenja ulica iznad Lištuna. Projekt, naime, obuhvaća zahvat na sustavu ulica jugoistočno od Trga fra Andrije Kačića Miošića, a do (uključivo) Ulice Fra Filipa Grabovca. U zahvatu se uz Ulicu fra Filipa Grabovca nalazi i Ulica dr. Jakova Dudana, Dalmatinska, Makarskih biskupa, Dudanova, te Rendićeva ulica.

Kako se, inače, navodi u opisu trenutnog stanja, postojeća hodna ploha ulica je u lošem stanju, u najvećem dijelu izvedena u nekvalitetnom betonu ili nekvalitetnom popločenju kamenim komadima, koji se u različitim vremenskim periodima ugrađivao. – Osim neurednog izgleda, takva je ploha puna neravnina, te kao takva neadekvatna za sigurno korištenje. Također različite visine pojedinih ulica i dijelova ulice stvaraju barijere za korištenje osobama smanjene pokretljivosti, stoji u projektu Kostrenčića&Krebela koji smo pronašli u Elektroničkom oglasniku javne nabave.

U najavljenim radovima ističu kako se nakon rekonstrukcije instalacija izrađuje nova završna hodna ploha.

– S obzirom na postojeće kote ulaza u okolne zgrade, niveleta ulice ostaje u najvećoj mjeri ne promijenjena uz minimalno korigiranje na sjeveroistočnom ulazu u Dudanovu ulicu, gdje se zbog ukidanja arhitektonskih barijera, stepenica, postavlja nova visinska linija ulice. Ukidaju se postojeće stepenice, te se postavlja nova niveleta kojom se predmetne visinske razlike spajaju „rampom“, kosinom koja spaja različite visine na samom početku ulice sa visinskom kotom ispod postojećih stepenica jugozapadnije.

Nova hodna ploha ulice biti će izvedena kamenim trakama uz obod ulice (zgrade), te trakama koje su postavljene okomito na smjer ulica. Prostor između tih traka biti će ispunjen dekorativnim betonom (tehnobeton) u završnoj obradi brušenjem i štokanjem kako bi se dobila potrebna protukliznost, za završni izgled koji je puno plemenitiji, jer zbog završne obrade počinje sličiti kamenu, navodi se u opisu projekta.

Visinske razlike na kojima je neophodna stepenica izrađene su novim kamenim stepenicama, koje će biti izvedene od kamenih masiva u punoj visini stepenice, ponovo kao „tradicionalni“ način rađenja stepenica u povijesnoj gradskoj jezgri.

S obzirom na rokove potrebne za provođenje javne nabave te izvođenje građevinskih radova, u novu turističku sezonu bismo trebali ući s preuređenim uličicama istočno od centralnog trga.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -