Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMOSTAR Još dvije žrtve korone, preminula časna sestra iz Međugorja

MOSTAR Još dvije žrtve korone, preminula časna sestra iz Međugorja

Epidemiolog iz Mostara upozorio je u utorak na konferenciji za medije na veliku smrtnost na području Hercegovine od posljedica zaraze koronavirusom usporedivši statistike s onima iz Kine.

U posljednja 24 sata umrle su još dvije osobe te se ukupan broj smrtnih ishoda povećao na devet. Dvije starije žene, od kojih je jedna časna sestra iz Međugorja, preminule su u Covid bolnici Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. Obje su, uz COVID-19 imale i broje druge zdravstvene komplikacije.

“Naše brojke odgovaraju kineskim podacima kada je u pitanju smrtnost, što je zabrinjavajuće. Nemamo ipak talijanski scenarij jer smo uspjeli provesti brojne mjere prevencije”, rekao je na konferenciji za medije Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije epidemiolog dr. Siniša Skočibušić.

On je pojasnio kako su posljednje dvije žene bile smještene u bolnici šest odnosno četiri dana, no da su preminule unatoč primjeni svih metoda kojima se danas liječi u svijetu, pa čak i liječenja eksperimentalnim terapijama.
Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), sa sjedištem u Mostaru, preminulo je šest, u Županiji zapadnohercegovačkoj (ŽZH), sa sjedištem u Širokom Brijegu, zabilježena su tri smrtna ishoda od koronavirusa. Uz Hercegbosansku županiju, sa sjedištem u Livnu, u kojoj nema umrlih, ukupno su pozitivne 172 osobe.

Dr. Skočibušić je pojasnio kako se jedna liječnica inficirala u Covid-bolnici u Mostaru, te da je u izolaciji šef toga odjela dr. Jurica Arapović, zbog kontakta sa zaraženom osobom.

U posljednjih 24 sata najviše osoba zaraženih koronavirusom bilo je u Čapljini te Čitluku, u kojemu je pozitivan na testiranju bio i načelnik općine Marin Radišić.
Ova je općina, u kojoj se nalazi i Međugorje, među najjače pogođenima epidemijom koronavirusa.
U dva samostana redovnika i redovnica kod Međugorja ranije je zabilježena zaraza koronavirusom, te su oboljela i četiri štićenika ustanove Majčino selo, koja se brine za djecu bez roditeljske skrbi.
Glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a pozvao je crkvene predstavnike da unatoč Velikome tjednu uoči Uskrsa ne organiziraju masovna okupljanja. Upozorio je da se okupljanjem vjernika riskira zdravlje i “preuzima odgovornost za ljudske živote”.

Hina

- Oglas -