Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMISTERIJ PROJEKTA PEŠKERA Paunović: Ako i bude preinaka u odnosu na idejno...

MISTERIJ PROJEKTA PEŠKERA Paunović: Ako i bude preinaka u odnosu na idejno rješenje, javnost će o tome znati

Uskoro će biti devet mjeseci da je u predvorju Galerije Gojak predstavljeno idejno rješenje uređenja Peškere, a u intervjuu koji nam je tada dala arhitektica Bernarda Silov iz prvnonagrađenog studija Atmosfera najavljeno je kako bi do početka turističke sezone 2023. godine, ako sve bude išlo po planu, Grad Makarska mogao imati građevinsku dozvolu u rukama. I izvedbene projekte i troškovnike.

Međutim, od tada do danas o samom se projektu ne zna puno više. Upit o tomu poslali smo još početkom travnja, kada smo odgovor dobili samo parcijalno. Odgovoreno nam je kako će se sa sadnjom stabala krenuti sredinom svibnja, međutim, u nekoliko smo navrata slali mailove na adrese gradskog protokola, gradonačelnika Zorana Paunovića i pročelnika Matka Lovrete. Djelomičan odgovor na naša pitanja dobili smo naposljetku, nakon strpljivog čekanja i podsjećanja, od gradonačelnika. Zanimalo nas je je li naručen glavni projekt, u kojoj su fazi pregovori, s kim točno, ima li preinaka u odnosu na idejno rješenje i ako da, o kojim se preinakama radi.

Gradonačelnik je naveo kako je projekt Peškere u fazi izrade dokumentacije.

– Službe grada su u redovitoj komunikaciji sa svim dionicima. Određene preinake u odnosu na idejno rješenje, ako ih bude, biti će prezentirane javnosti. Najveći dio radova oko sanacije tog dijela, poput popravljanja rubnjaka i betonske galanterije privedeni su kraju. Već ranije je ažuriran popis stabala, određene su pozicije pojedinih stablašica kroz katastar zelenih nekretnina. Mislim da svi možemo biti ponosni na jedan novi javni prostor koji se otvorio na tom dijelu i u kojem sada mogu uživati i domaći kao i po prvi puta ove sezone i naši gosti, odgovorio je Paunović.

Na potpitanje o kojim se dionicima u pregovaračkom postupku radi nismo dobili pojašnjenje.

Valja podsjetiti da je gradonačelnik u više navrata u svojim izjavama ponavljao kako Peškera definitivno ide i kako će sve biti završeno do 2025. godine. Do sada je odrađen prvi dio posla, i čak će i Paunovićevi kritičari priznati kako je uklanjanje baraka bio ozbiljan zalogaj s kojim se do sada nitko nije hvatao u koštac. Međutim, nejasno je zašto tri mjeseca nakon sanacije terena još uvijek nije ozelenjena ova površina, kao što nije jasno zašto nakon devet mjeseci doznajemo da još uvijek nije poznato hoće li uopće biti ikakvih preinaka na projektu koji podrazumijeva ozbiljne rošade u postojećem prostoru.

Stječe se dojam da je na ovaj projekt, nakon što su uklonjene barake, naprosto stavljena “kvačica”. Gradonačelnik međutim ponavlja kako to nije točno te uvjerava kako se samo radi o dugotrajnom postupku.

Ivona Ćirak /foto

- Oglas -