Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKŽivotMEĐUNARODNA UTRKA Absolute Biokovo Challenge ugostio trkače iz Hrvatske i regije

MEĐUNARODNA UTRKA Absolute Biokovo Challenge ugostio trkače iz Hrvatske i regije

Biokovo je ove godine ugostilo trail trkače na utrci pod nazivom Absolute Biokovo Challenge. Natjecatelji su imali prilike izabrati jednu do tri dužinske kategorije. Najduža pod nazivom Extreme Challenge, s punim pravom nosi to ime. Duga je 45,8 km i svladava visinsku razliku 4480 metara. Svatko tko poznaje Biokovo i njegov krš, zna koliko je teško svladati ovu kilometražu na ovakvom terenu, pogotovo po onako toplom vremenu kakvo je bilo ovaj vikend.

U ovoj kategoriji trijumfirali su slovenski natjecatelji i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Marjan Župančić, prošlogodišnji pobjednik, pobijedio je i ove godine s vremenom 8:17:02.

Tom prilikom Zupančić je izjavio: Absolute Biokovo Extrem Challenge, najljepša, a svakako moja najteža staza do sada. Ekstremna vrućina i omara učinili su ga još paklenijim. Inače, super proveden mini odmor na moru u Makarskoj i biokovskim planinama.

Drugoplasirani natjecatelj je bio Mihovil Stamičar, dok je treće mjesto osvojio domaći natjecatelj, Makaranin, Lovre Mihotić.
Kod žena, u svom drugom pokušaju dolaska na utrku, prvo mjesto osvojila je Tajda Knafelj. Naime, Tajda i njen suprug krenuli su i prošle godine na Absolute Biokovo Challenge, ali su zbog kvara na vozilu ostali na putu. Ove godine im se dolazak isplatio. Tajda je utrku završila za 10:53:42, a u cilju je sačekala šesnaestomjesečna kćerkica. Drugu poziciju osvojila je Daniela Horvat, dok je treća Vlasta Mastrović.
Extreme Challenge starta s Rive u Brelima, diže se preko Gornjih Topića, obilazi Šćirovac, Sv. Iliju, Troglav, konopima se penje na Sv. Juru i završava pod Vošcem.

Druga kategorija, naziva Sky Challenge kilometarski je kraća, 23.6km, +2580m ali ni jedna staza na Biokovu nikada nije lagana, pogotovo što je tempo trkača na kraćim distancama brži. Na ovoj utrci pobjedu je odnio Bojan Grbić, ispred prošlogodišnjeg pobjednika Sanjina Vučana. Bojan, koji je trenutno bodovno najbolje rangirani hrvatski trail trkač na međunarodnoj ITRA listi, utrku je završio za 4 sata i 2 minute. Treći je u cilj ušao natjecatelj iz Bosne i Hercegovine Nemanja Vlaški.

Kod žena prva je bila Vana Čargonja, druga Lana Ostojić, lanjska pobjednica Extreme Challengea, dok je treća Petra Kulić.

Za one koji su skloniji kraćim dionicama ili tek upoznavaju čari Biokova, idealna je Vertical Challenge utrka duga 5,1 km, koja svladava 1160 metara visine. Pobjednik je Ivan Kajfež koji je trčao pod zastavom Andore i dotrčao do vrha Vošac za 56 minuta. Ispod sat vremena trebalo je i Stephanu Tassani Prellu iz Njemačke. Stephan je inače čest gost na utrkama u Dalmaciji, a ni jednu trail utrku na Biokovu zadnjih godina nije preskočio. Treći u cilju je bio Ljuban Gudelj. Kod žena prva je bila Mila Ozretić, ispred Ane Rančić i Anemarije Rajčić.

Na ovoj dionici najbrojnija, ali i najveselija je bila grupa natjecatelja iz Udruge lađara Bačina. Njih 12, u crvenim majicama donijelo je veselje i navijanje na Vošac.

Pitali smo i Marka Hermana organizatora ABC-a da nam kaže nešto više o Absolute Biokovo Challengeu: Cilj nam je bio napraviti utrku koja odražava karakter planine na kojoj se održava, što znači zapanjujuće lijepa, ali ujedno vrlo teška i surova.

Budući je utrka vrlo teška i zahtjevna, nije nam cilj masovnost već privući kvalitetne trkače te na taj način promovirati Biokovo kao idealnu destinaciju za ovakve vrste aktivnosti. Biokovo je jedinstvena lokacija čiji potencijal ni izbliza nije iskorišten, ali pri tom moramo misliti i na očuvanje Biokova. Iz tog razloga u organizaciji ove utrke veliku pažnju poklanjamo ekološkoj održivosti, tako da smo definirali niz aktivnosti kako ovom utrkom napraviti što manji utjecaj na okoliš.

Slogan Absolute Biokovo Challenge utrke je „Biokovo nikad ne razočara“, a natjecatelji kažu da koliko god je teško nećete biti razočarani.Mi vam kažemo da imate godinu dana da se pripremite i provjerite – poručili su organizatori utrke.

MD/foto: Absolute Biokovo Challenge

- Oglas -