Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMate Jujnović najavljuje zatvaranje kolodvora. Evo zašto je kolodvor i dalje dio...

Mate Jujnović najavljuje zatvaranje kolodvora. Evo zašto je kolodvor i dalje dio njegovog poslovnog plana, htio on to ili ne

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Mate Jujnović, vlasnik Prometa Makarska, te triju autobusnih kolodvora, onog u Makarskoj, Splitu i Sinju, poručuje kako će ih sve zatvoriti. Veli kako će umjesto njih otvoriti parkirališta. Za makarski je kazao kako naplaćuju toliku komunalnu naknadu da “možeš umrit dok je platiš”. Nazvali smo ga da čujemo o čemu se radi, ali i da ga upitamo kako komentira nove Izmjene i dopune Prostornog plana grada Makarska, koji bi uskoro trebali ići na glasanje gradskim vijećnicima.

Jujnović nam se niti nakon nekoliko poziva nije javljao, pa smo zaključili da je ozbiljno mislio kad nam je posljednji put poručio da ga više nikad ne zovemo jer više neće govoriti za naš portal.

S obzirom da njegovu izjavu nismo mogli dobiti, provjerili smo u prijedlogu novog plana kako se on odnosi prema Jujnovićevom kapitalu i koliko detaljno propisuje izgradnju autobusnog kolodvora na području bivše Metalplastike. Naime, Jujnović tamo ima cca 17 tisuća kvadrata koje mu je požutjela bivša vlast. Bili su unijeli i kolodvor, budući je u planu izmještanje postojećeg (a na mjestu postojećega stambene zgrade, op.a.), no prilično površno.

U novom prijedlogu Jujnović je dužan provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj prije samog zahvata! Kako se navodi u članku 42., stavku 3., natječajnim programom definirat će se detaljniji program izgradnje. Da pojasnimo, to znači da će se morati provesti natječaj za područje cijele Metalplastike, a ne samo autobusnog kolodvora, da će struka birati najbolje rješenje, i da će Jujnović u zahvat krenuti tek nakon što odrede što će tu sve biti i kako će izgledati.

Istina, plan propisuje sadržaje stambene, poslovne, ugostiteljsko-turističke, javne i društvene namjene, kao i autobusni kolodvor. Koeficijent izgrađenosti iznosi 30 posto, a udio stambenih sadržaja može biti najviše 70 posto. Najveća katnost je podrum plus 4 nadzemne etaže.

Sam kolodvor propisan je u članku 163. Minimalno mora imati šest perona i minimalnu površinu građevne čestice od 3000 m2.

Suma sumarum, nameće se pitanje tko će Mati Jujnoviću uspjeti narediti da radi po izabranom rješenju iz natječaja i da gradi kolodvor po propisanim pravilima. Pogotovo ako ga uopće niti ne bude gradio nakon što na području sadašnjeg realizira izgradnju zgrada.

Jer postojeći Prostorni plan na području kolodvora ne vidi kolodvor, nego stambenjake.

S druge strane, drugačije neće dobiti dozvole i Metalplastika će do daljnjega stajati kao spomenik nekim bivšim vremenima.

U svakom slučaju, šteta da Jujnović ne diže slušalicu jer smo sigurni da bi nam štošta imao za reći.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -