Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAMAKARSKA Nova postava tiramola u staroj jezgri: starinsko rublje zamijenilo lancune

MAKARSKA Nova postava tiramola u staroj jezgri: starinsko rublje zamijenilo lancune

Nakon što su prošlog mjeseca predstavljeni kao novi ukrasi stare gradske jezgre u sklopu projekta Maestrale, jutros su tiramoli ponovo osvanuli u Kalalargi i drugim kalama stare Makarske.

Za novu postavu tiramola ponovo su bile zaslužne žene iz Matice umirovljenica Makarska, predvođene Jadrankom Bebom Gaće, koja je u jutarnjim satima zajedno s radnicima vješala ukrase u gradskoj jezgri.

– Kao i obično smo pozvale naše prijateljice i sve žene u Makarskoj putem društvenih mreža da nam se jave, da doma prekopaju ormare i pronađu starih stvari koje bi nam koristile i moram kazati da je odaziv stvarno bio odličan, mogle smo birati i jako smo zadovoljne – kaže nam Jadranka Gaće.

U prvom postavi tiramola isticali su se lancuni, ovaj put je naglasak stavljen na nešto drugo. – U ovoj turi smo se odlučile na starinsko donje rublje, “didove i babine” mudante, kombinete, buštine, majice, šugamane i tavajole, a idući put – vidjet ćemo što će nam pasti na pamet – govori nam predsjednica Matice umirovljenika Makarska.

Sami tiramoli dio su gradskog projekta Maestrale, koji spaja lokalnu kulturu, tradiciju, umjetnost i turizam. Cilj projekta, kako su u startu istaknuli iz Grada, je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i starih običaja, približiti povijest grada na interaktivan način te potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada.
Kao i prvi put, novi su tiramoli odmah privukli pažnju turista, ne sumnjamo da će i ova postava biti popularna tema na Instagramu i drugim društvenim mrežama.S druge strane, o projektu Maestrale izvještavat će uskoro i nacionalna televizija, čija je novinarska ekipa popratila jutrošnji “muving” u Kalalargi.
MD/foto Grad Makarska
- Oglas -