Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKGastroKONZERVIRANA RIBA - Ekološki održiv izvor proteina

KONZERVIRANA RIBA – Ekološki održiv izvor proteina

U mediteranskoj prehrani riba je jedan od glavnih izvora proteina, a sadrži i mikronutijente poput omega-3 masnih kiselina i vitamina D. No tune, lososi, orade i ostale ribe koje se često nalaze na našem jelovniku u posljednjih su nekoliko godina opasno ugrožene zbog prekomjernog izlovljavanja.

Ovaj problem prepoznali su i brojni svjetski restorani pa se tako na njihovim menijima sve češće može pronaći konzervirana riba – piše RTL.hr

Najčešće vrste koje se konzerviraju su upravo one koje su najsigurnije od prekomjernog izlovljavanja. Osim što su te vrste ekološki prihvatljiviji izbor, sadrže manje štetnih tvari poput žive i teških metala. Te tvari akumuliraju se kroz hranidbeni lanac što znači da velike ribe koje se hrane manjima u sebi zadržavaju veće količine štetnih tvari.

Još jedna prednost konzervirane ribe je to što se lako skladišti, a kvalitetu može zadržati do čak 7 godina. Riba u konzervi trebala bi biti cijela ili u obliku fileta, ne u komadićima, a najzdraviji oblik konzerviranja je u maslinovom ulju.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

M.D. / Foto: Leo Caharija, Pixabay

- Oglas -