Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaKNJIŽEVNOST Dodjela nagrade Tin Ujević u nedjelju 5. srpnja u Vrgorcu

KNJIŽEVNOST Dodjela nagrade Tin Ujević u nedjelju 5. srpnja u Vrgorcu

Svečana dodjela Nagrade “Tin Ujević” održat će se u nedjelju, 5. srpnja 2020. u rodnoj kuli hrvatskoga književnika Tina Ujevića u Vrgorcu, izvijestilo je u petak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

DHK napominje kako je na ovogodišnji natječaj za nagradu “Tin Ujević” pristiglo 76 knjiga.

Prosudbeno povjerenstvo u uži izbor izabralo je knjige Božice Brkan “Nemoj mi to govoriti” (Acumen), Alena Brleka “Sang” (HDP), Ane Brnardić “Vuk i breza” (Hena com), Maje Kušenić Gjerek “Džepni vremeplov” (Baltazar), Daniela Načinovića “Akordature” (“Josip Turčinović”), Damira Radića “Ranije” (Vuković/Runjić), Drage Štambuka “Angjeo s bakljom, Atahualpa” (Tonimir) i Nade Topić “Stope u snijegu” (MeandarMedia).

Nagrada “Tin Ujević” dodjeljuje se za doprinose u hrvatskom pjesništvu. Smatra ju se najprestižnijom nagradom u hrvatskom pjesništvu. Ime nosi u čast hrvatskog pjesnika Tina Ujevića. Utemeljena je 1980. godine. Dodjeljuje ju Društvo hrvatskih književnika od 1981. Do 1993. nagrada se dodjeljivala u Zagrebu, a od 1993. u Ujevićevu rodnom Vrgorcu, na dan njegova rođenja 5. srpnja, u sklopu vrgoračke manifestacije “S Tinom u Vrgorcu”.
Hina /foto TZ Vrgorac

- Oglas -