Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABaška VodaJoš jedna intervencija na moru kod Promajne: tri mlada vatrogasca spasila Slovaka...

Još jedna intervencija na moru kod Promajne: tri mlada vatrogasca spasila Slovaka sa sandolinom iz burovitog mora

Intervencija spašavanja na moru o kojoj smo pisali jučer, a u kojoj je zahvaljujući brzoj akciji spašena majka s dvoje male djece, nije bila jedina takva akcija u Promajni. Naime, osim Ante Ćapina i Andreja Blaszcaka koji su s gliserom pojurili po unesrećene, otprilike u slično vrijeme, u istom mjestu, odigrala se slična situacija. Što je najvažnije, također sa sretnim ishodom.

U 16,30, kako doznajemo od zapovjednika tamošnjeg DVD-a Luke Ivandića, zaprimili su dojavu da je čovjeka na sandolini odnijela bura odnijela prema bračkom kanalu, na oko 1 kilometar od obale.

– Nema se tu što puno za reći, trojica članova DVD-a, Ante, Josip i Roko Ivandić su se uputili s gliserom i spasili čovjeka koji je, srećom, ostao pribran i pustio dasku te nastavio plivati kad je vidio da nema nikakvu kontrolu, ispričao nam je Ivandić.

Više smo doznali od 27-godišnjeg Roka Ivandića koji je zapravo bio najstariji spašavatelj. Josip ima svega 17 godina, a Ante 19.

– Dobili smo dojavu od Lučke kapetanije Makarska koja u tom trenutku nije imala koga poslati na more kako je kapetan bio sam. Uzeli smo gliser i uputili se prema unesrećenom kojeg je bura odnijela na nekih 1,5 kilometar od obale. Bio je na staroj sandolini koju je vjerojatno našao kod Baškog Polja i borio se s vjetrom koliko je mogao, ali nije mogao dovoljno jako veslati. Kad smo ga spasili, bio je dobro, čak je bio nasmijan, ali priznao je da ga je bura iznenadila, ispričao nam je Roko.

Riječ je o Slovaku u 40-tim godinama koji očito nije imao dovoljno saznanja o snazi bure koja je, čak i u ljetnoj verziji, iznenadila svojom silinom.

Pitali smo Roka bi li trebale biti nekakve obavijesti na plaži, budući je bura na Makarskom primorju jedna od najjačih i ne puše nužno samo zimi.

– Znate li kakve su u nas obavijesti? Tako da kad krene puhati mi idemo upozoravati i odvraćati goste od toga da se upute na more, pa ako treba i vikati na njih. Ne mislim mi vatrogasci nego kao građani, jer svi živimo na moru i od turizma, dodao je Ivandić.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -