Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaJAPAN: Građani pozvani na izolaciju, izvješće upozorava na mogućih 400.000 smrti

JAPAN: Građani pozvani na izolaciju, izvješće upozorava na mogućih 400.000 smrti

Japan je u srijedu pozvao svoje građane da ostanu kod kuće, dok medijska izvješća upozoravaju da bi ih do 400.000 moglo umrijeti od koronavirusa bez hitne akcije, a premijer Shinzo Abe pod pritiskom je izdvoji još novca.

Japan, koji testira samo ljude sa simptomima koronavirusa, dosad je prijavio više od 8000 zaraženih i blizu 200 smrtnih slučajeva.

Izvješća iz japanskih medija navode neobjavljenu prognozu ministarstva zdravstva po kojoj bi broj žrtava mogao doseći 400.000 bez zaštitnih mjera.

Osim toga procjenjuje se da bi respiratore moglo zatrebati do 850.000 ljudi.

Japan je doživio ubrzanu stopu u širenju zaraze proteklih tjedana, pogotovo u Tokiju.

Vlada je odgovorila proglašavanjem izvanrednog stanja u Tokiju i na drugih šest područja te kaže da joj je cilj da se do 70 posto zaustavi interakcija među ljudima.

Mjere uključuju zahtjev da se ljudi izoliraju te da se zatvore tvrtke, premda u zemlji nema kazni koje bi prisiljavale na pridržavanje mjera.

Glasnogovornik vlade, glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga pozvao je ljude da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu vladi  u ostvarenju cilja.

Japanski glavni grad prijavio je više od 125 novih slučajeva u srijedu, prema javnoj mreži NHK.

I dok Suga poziva na suradnju, premijer Shinzo Abe pod pritiskom je da se svakom državljanu dodatno uplati 100.000 jena (oko 6500 kn) uz paket ekonomskog poticaja od tri milijarde dolara koji uključuje isplatu od 300.000 jena kućanstvima čiji su prihodi pali zbog pandemije.

Govoreći na redovitom popodnevnom brifingu Suga je rekao da će vlada razmotriti daljnje mjere, no da zasad želi “proširiti pomoć najteže pogođenim kućanstvima”.

Abe će ovaj vikend odlučiti hoće li produljiti izvanredno stanje nakon savjetovanja s medicinskim stručnjacima, potvrdila su dva upućena izvora za Reuters.

Hina / Foto:Pixabay

- Oglas -