Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaIZBORI 2021.IZBORI 2021 Dok SDP u Hrvatskoj i dalje pada, Makarska strši kao...

IZBORI 2021 Dok SDP u Hrvatskoj i dalje pada, Makarska strši kao anomalija. Dva su razloga za to

Lokalni izbori 2021.godine ukazali su jasno, nedvosmisleno i gotovo pa nemilosrdno na veliki poraz SDP-a. Stranka koja je uvijek imala svojevrsni urbani predznak u smislu da je u gradskim sredinama bolje prolazila no u ruralnim, u najvećim hrvatskim gradovima dobila je na ovim izborima, uz pojedine iznimke, mizerne postotke i mizeran broj glasova. Izborni podbačaj vidljiv je kako na listama za gradove, tako i županije, u kojima je SDP osvojio 30 posto manje nego na proteklim izborima. U deset najvećih hrvatskih gradova gubitak je najbolje vidljiv iz podatka da je, na izborima za gradska vijeća, SDP dobio oko 76 tisuća glasova na području koje broji preko 1,5 milijun stanovnika, odnosno ima između milijun i milijun i pol birača.

Oko 5000 glasova izgubio je SDP u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je gubitak od 18 posto u odnosu na prošle izbore. Manji je to podbačaj u odnosu na hrvatski prosjek, no i dalje je riječ o strmoglavom padu. Suma sumarum, SDP-u se, barem kako sada stvari stoje, ne piše dobro. Ipak, Makarska se tu pokazuje kao jedna iznimka, i to s dva aspekta.

Iako izbori za župana i županijsku skupštinu nisu najmjerodavniji kad govorimo o bilu birača, ipak nam nešto govore. Naime, u Makarskoj je podbačaj SDP-a, barem kad se radi o listi za županijsku skupštinu, minimalan. 2017.godine dobio je oko 1800 glasova, a sada stotinjak glasova manje, što je minus od svega 5 posto. Na listi za župana SDP-ov Ranko Ostojić osvojio je 1790 glasova, dok je Arsen Bauk prije četiri godine dobio oko 2200. Tu vidimo značajniji pad koji nešto bolje korespondira s minusima u ostalim hrvatskim županijama, no i dalje ne ide preko 15 posto. SDP-ovo biračko tijelo koje ne mrda ni tamo ni vamo preklapa se u tih 1700 glasova koji pokazuju da u Makarskoj uz onaj varijabilni dio imamo i ovaj fiksni, kojega manje zanima preferencijalno glasovanje i koji je jasno opredijeljen.

Uz činjenicu da izbori za županijska tijela ukazuju na svojevrsno odstupanje od nacionalnih trendova, imamo još jednu anomaliju vidljivu na ovim izborima. Uvjetno rečeno anomaliju jer se ne može reći da je nekome “dobro pao grah” pa je Makarska na političkoj karti nekom čudnom vjerojatnošću zaokružena crvenom bojom. Posljedica je to po svoj prilici svjesne odluke stranačkih šefova gradskog ogranka. Naime, makarski SDP niti ne skriva pretpostavku da stara garnitura SDP-a ne da ne bi dobila vlast, nego još gore – na sljedećim bi izborima teško bila u stanju sastaviti listu.

Po uzoru na južni Gradac, valjalo je neutralizirati SDP i prijeći na prozaične komunalne i uopće gradske probleme. Takav pristup SDP svodi tek na predznak, kostur na koji je netko trebao staviti meso i udahnuti mu život. Koliko god to poetično i banalno zvučalo, na ovim se izborima to pokazalo ne kao potreba, nego uvjet preživljavanja na političkoj sceni.

I koliko god SDP-ova oporba u Makarskoj posljednjih godina bila mlaka pa čak i indolentna, toliko je vrh makarskog SDP-a ipak pravovremeno i kreativno reagirao, svjestan činjenice da onog “mesa” o kojemu smo pisali par redaka iznad, neće moći ponuditi.

Rješenje nalazi u Zoranu Paunoviću kojega predstavlja kao kompetentnog, a istovremeno dovoljno neutralnog kandidata čiji izbor žele učiniti dopadljivim i svjetonazorski udaljenijim biračima. U trenutku kada SDP na nacionalnoj razini doživljava potop, Paunović dobiva gotovo 3000 glasova na izborima za gradonačelnika. Ta razlika od 400 do 500 glasova između liste za Gradsko vijeće i liste za gradonačelnika najzornije govori u prilog trijumfu preferencijalnog glasovanja. No s druge strane, opet, ne treba niti zaboraviti na onih 1700 glasača koji su, recimo to tako, “ziher”. Dok je s jedne strane to jedna lijepa i konkretna startna baza za nadogradnju, ista ta nadogradnja bila je, eto paradoksa, moguća samo ako se predstavnici tog starog SDP-a povuku u sjenu na izborima za izvršnu i zakonodavnu vlast u Makarskoj.

U stranci će sad po svoj prilici biti  jedno od temeljnih pitanja gdje povući crtu između tih lojalnih SDP-ovih glasača koji, pretpostavit ćemo, manje žude za promjenom i onih 1300 koji su na izborima za županijska tijela svoj glas ipak dali nekom drugom, a ne SDP-ovom kandidatu. Činjenica je da su baš njihovi glasovi prevagnuli u korist promjene, što implicira proaktivne politike i odlučno raskrštavanje sa svim što predstavlja staro. Što dakako ne znači nužno da su svi lojalni glasači nužno tvrdolinijaši i da ne razumiju (nužnost) promjene; pretpostavka je samo da im one pri glasovanju nisu presudne.

Kako će u Makarskoj postići balans u izgradnji jednog funkcionalnog i skladnog SDP-ovog hibrida, i koliku će dosljednost proaktivnim politikama pokazati u narednom periodu, vidjet će se, između ostalog, i na sljedećim unutarstranačkim izborima.

Ivona Ćirak /foto O. Franić

 

- Oglas -