Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaNOVE MJERE ZAŠTITE Svi koji dođu iz žarišta epidemije morat će u...

NOVE MJERE ZAŠTITE Svi koji dođu iz žarišta epidemije morat će u karantenu ili samoizolaciju, preporuka odgode većih javnih skupova

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je na redovitoj poslijepodnevnoj konferenciji za medije objavio da je da će svi strani državljani koji u Hrvatsku dolaze iz žarišta epidemije koronavirusom koja su najgore pogođena morati u obveznoj karanteni provesti minimalnih 14 dana – prenosi Jutarnji list.

Ministar Davor Božinović rekao je i da će svi drugi koji u Hrvatsku dolaze iz zarazom pogođenih zemalja, ali ne iz najgorih kriznih žarišta, u samoizolaciji morati provesti 14 dana.

“Preporučujemo svima da zbog pogoršane situacije u svijetu razmotre odgodu putovanja u inozemstvo pogotovo u one zemlje koje su zahvaćene koronavirusom”, rekao je Božinović.

Ministar je kazao i da se do daljnjeg preporučuje odgoda svih javnih skupova na kojima bi trebalo sudjelovati više od tisuću ljudi.

“Više zemalja europe uvelo je ovu mjeru. Mi smo razmatrali je li potrebno takvu mjeru uvoditi jer imamo povoljnu situaciju. Smatramo da je sad pravi trenutak da je uvedemo kako se bolest ne bi širila. Na velikim skupovima nemoguće je kontrolirati je li netko asimptomatski klicionoša, a ako nam se na velikom skupu dogodi širenje, trebat će nam znatni kapaciteti da takve potencijalne pacijente obradimo”, rekli su iz Stožera.

Dodano je da se za manje skupove moraju osigurati potrebni higijenski uvijeti – piše Jutarnji.

M.D. Foto Ministarstvo zdravstva

- Oglas -