Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHRVATSKA Potpore ovaj mjesec čeka 8.000 tvrtki s 37.000 radnika

HRVATSKA Potpore ovaj mjesec čeka 8.000 tvrtki s 37.000 radnika

Nakon što je u lipnju oko 94 tisuće tvrtki s 362 tisuće zaposlenih dobilo državnu potporu za isplatu svibanjskih plaća, ovaj se mjesec četiri tisuće kuna potpore po zaposlenom radniku odobrava prema zaoštrenim kriterijima, piše u četvrtak Večernji list.

Na pomoć u isplati plaća mogu računati samo tvrtke s padom prihoda većim od 50 posto iz najugroženijih djelatnosti (prijevoz, turizam, uslužne djelatnosti i dio prehrambene industrije), a do jučerašnjeg dana zahtjeve za lipanjske potpore predalo je oko osam tisuća tvrtki s približno 37 tisuća zaposlenih.

Kada je krenula dorađena mjera, u Vladi su procjenjivali da će pomoć obuhvatiti do sto tisuća zaposlenih, navodi dnevnik.

Zahtjevi će se primati do kraja lipnja pa je moguće da će se konačan broj kretati oko procijenjenih veličina.

Što će s potporama biti od srpnja još nije rečeno, jer je posljednji dogovor Vlade sa socijalnim partnerima bio da se produljenje dogovara iz mjeseca u mjesec. Prihodi u turizmu, prema fiskaliziranim računima, trenutačno su niži 55 posto u odnosu na isto razdoblje lani, trgovini 5 posto, a u svim djelatnostima 15 posto.

Tijekom ovog tjedna trebali bi se znati i detalji skraćenog radnog tjedna, s kojim bi službeno krenule isplate za lipanj, donosi Večernji list

Hina

- Oglas -