Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGRADNJA U KOTIŠINI Maksimalna katnost prizemlje i jedan kat, obvezni kameni pragovi,...

GRADNJA U KOTIŠINI Maksimalna katnost prizemlje i jedan kat, obvezni kameni pragovi, drvene grilje…

Pitanje prostornog planiranja je pitanje koje je posebice aktualizirano proteklih godina, kada smo svjedočili kako histeričnoj stanogradnji, tako i širenju građevinskih zona. Posljednjim izmjenama vidimo sve veće žute mrlje u zapadnom dijelu grada, od Zelenke i Požara, pa do Kuka, a zažutjelo se i na istoku. Poseban je fokus stavljen na Kotišinu koje su se vijećnici dotaknuli na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, strahujući da će ovaj podbiokovski prirodni biser zadesiti slična sudbina kao i nesretno Veliko Brdo.

Podsjetimo, vijećnica Muhtić rekla je da se taj dio s izgradnjom vodospreme urbanizira naglasivši kako strahuje da će se tu pojaviti novi hot spot i da bi Kotišina mogla postati nova lokacija gdje bi građevinski lobi mogao staviti svoje prste.

Tonči Vuković, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, međutim uvjerava kako bojazni od novog plana nema jer je u ovom dijelu restriktivniji. Točnije, po starom planu prije izmjena 2020.godine, u Kotišini se moglo graditi po istim uvjetima kao u drugim dijelovima grada…

Nisu postojali nikakvi ograničavajući uvjeti s obzirom da se radi o zaseoku koji će po planovima vlasti s kulturnim atrakcijama tvoriti jednu turističku znamenitost čija vrijednost proizlazi iz povijesne i prirodne baštine.

– Kod izmjena Prostornog plana smo to već prodiskutirali i zaključili kako nema smisla ni potrebe donositi urbanistički plan uređenja jer bi to samo bilo prolongiralo usvajanje plana. Naime, mi smo, uvažavajući primjedbe iz SOS Osejave i vijećnice Hloverke Novak Srzić, išli s prijedlogom da se izradi UPU. Međutim, za to smo morali donijeti novu stratešku studiju jer nam ministarstvo to nije odobrilo kroz onu koju smo već bili izradili. To bi značilo ponavljanje cijele procedure, a rješenje smo našli kroz restriktivnije uvjete gradnje u ruralnim područjima, objasnio je Vuković.

Po novom Prostornom planu kvantitativno i kvalitativno stroži uvjeti i mjere za provedbu zahvata u prostoru propisuju se za naselje Kotišinu, ali i Makar, te za cjelovita građevinska područja ruralnih cjelina Puharići, Mlinice i Baškovići, kao i za dio naselja Veliko Brdo sjeverno od pravca položenog smjerom ulica Put Grebenca i Put Prodana.

Evo što te mjere znače…

Gradnja novih građevina stambene namjene u zaštićenim ruralnim jezgrama povijesnim jezgrama zaštićenih ruralnih cjelina moguća je, po tome, samo kao interpolacija jednog objekta bez promjene tradicionalne matrice ruralne jezgre i formiranja parcela povijesne –
urbanističke cjeline.
Uz ostale uvjete, najveća katnost mora biti usklađena sa susjednim građevinama, ali ne prelazeći maksimalnu katnost od dvije nadzemne etaže. Arhitektonski elementi oblikovanja pročelja trebaju poštivati veličine otvora tradicionalnih građevina i druge lokalne uvjete gradnje. Materijal koji se može upotrebljavati u izgradnji mora biti kamen te drvo na zatvorima. Oko svih otvora moraju se izvesti kameni pragovi.

Što se tiče novih objekata, novi objekti u ruralnim cjelinama mogu imati maksimalnu katnost od dvije nadzemne etaže te maksimalnu tlocrtnu površinu od 120 m2. I ovdje je nužno poštivati postojeću tipologiju izgradnje ruralne cjeline.

Kada se pogleda stanje u Kotišini, evidentan je potpuni kaos i nepoštivanje arhitektonskih i urbanističkih mjera u ruralnim područjima, a Vuković kaže kako su posrijedi objekti s dozvolama dobivenim na osnovu starog plana. Ili pak bespravnim, kakvih također ima, a neke od njih su građene u samoj zelenoj zoni.

Koliko je zahtjeva za građevinskom dozvolom predano Gradu Makarskoj po starom planu, poslali smo upit Gradu. U svakom slučaju ćemo objaviti kada dobijemo taj podatak.

S obzirom da je Općina Gradac trenutno u tijeku izmjena Prostornog plana te je upravo zaštita zaseoka jedan od važnih elemenata prema riječima načelnika Matka Burića, zanimalo nas je kako namjeravaju riješiti ovo pitanje.

– Budući je izrada Prostornog plana u tijeku, još uvijek nemamo detalje po pitanju konkretnih uvjeta, ali kada bude završeno, krenut ćemo u izradu detaljnog urbanističkog plana. Svakako će to biti vrlo restriktivno jer želimo maksimalno sačuvati izvorno i zabraniti beton. Dok to ne bude završeno, nikakva gradnja nije moguća, niti u jednom zaseoku na području Općine, kazao nam je Burić.

Ivona Ćirak /foto M. D. i Kotišina

 

 

- Oglas -