Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad i dalje šuti o projektu vrtića koji bi trebao biti gotov...

Grad i dalje šuti o projektu vrtića koji bi trebao biti gotov do kraja godine, a trenutno izgleda ovako:

Dječji vrtić na Zelenki neće se završiti u predviđenom roku, o čemu smo već pisali; dapače, obzirom na tijek radova i trenutnu fazu izvođenja dovodi se u pitanje hoće li na proljeće Grad moći upisivati novu djecu za pedagošku godinu 2022./2023. Upravo novi vrtić rješenje je za gorući problem vrtićke djece, ali i za gradski proračun. Podsjetimo, početkom ljeta javnosti se obznanilo da ima oko 80 neupisane djece za godinu 2021./2022.

Na koncu su ipak ubačena u postojeće skupine, međutim, uz njih još ima određeni broj roditelja koji su podnijeli zahtjev za vrtićem i sada primaju od Grada 1700 kuna mjesečno jer njihova djeca nisu upisana. To je mjera koju je Grad usvojio na drugoj sjednici Gradskog vijeća, ukinuvši istovremeno demografsku mjeru njihovih prethodnika koji su izdvajali 1000 kuna mjesečno za djecu do navršene treće godine, a koja ne idu u vrtić.

Međutim, 1700 kuna pokazat će se velikim i nepromišljenim opterećenjem za gradsku kasu ako se dogodi na vrtić ne dobije uporabnu dozvolu do 1.rujna, kad je početak pedagoške godine. Vrlo je vjerojatno da će zahtjeve podnijeti veći broj roditelja nego ove godine, jer je određeni dio bez sumnje u startu odustao znajući da nemaju šanse. Na 100 roditelja radi se o 1,7 milijun kuna godišnje, a radi se o roditeljima kojima bi rješenje bio vrtić.

Nažalost, iz Grada se o vrtiću nisu očitovali iako smo im 5.listopada poslali upit, te ga ponovili još dva puta. Interes za ovom temom smo naglasili i u pozivima te porukama, međutim, bez uspjeha.

Naime, važno je reći da nam je izvođač Titan Constructa potvrdio kako će se morati produljiti rokovi te kako će i konačna cifra, zbog poskupljenja građevinskog materijala i sirovina, biti veća. Također su nam rekli da su se tada, dakle prije nešto više od dva tjedna, sastali s predstavnicima Grada te razgovarali o svim navedenim problemima koji se itekako tiču javnosti.

Podsjetimo i da je nad tvrtkom pokrenut predstečajni postupak 2019.godine zbog čega su neki ugovori (HEP u Zadru) s njima i raskinuti. Sama tvrtka nam je kazala kako se to ni na koji način ne odražava na dinamiku radova, no neslužbeno doznajemo da se Titan Constructa nekako snalazi kroz angažman raznoraznih podizvođača.

Inače, radovi na samom objektu započeti su u drugoj polovici ožujka, a rok za završetak je 23.prosinca. Nije nam poznato je li Gradu podnesen zahtjev za produžetkom radova, što je u praksi najčešće dodatnih 45 dana.

Pitanje je što će biti ako se dogodi najgori scenarij; ukoliko zbog drugog probijanja roka bude uslijedio raskid ugovora. U slučaju da izvođač ne izvrši radove može se pokrenuti bankovno jamstvo, institut koji se koristi u javnoj nabavi. Međutim, ne treba pojašnjavati koje bi posljedice imao raskid ugovora za sam projekt.

Tekst i foto: Ivona Ćirak

- Oglas -