Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAFORUM Vladimira Mascarell Gradu Makarska: Čemu toliko otezanje s dokumentacijom, osim ako...

FORUM Vladimira Mascarell Gradu Makarska: Čemu toliko otezanje s dokumentacijom, osim ako ne želite nešto sakriti

Redakciji Makarska danas obratila se aktivistica Vladimira Mascarell koja tvrdi kako već pola godine bezuspješno traži lokacijsku dozvolu plaže Romana, s kompletnom dokumentacijom, a UZOR Osejava da istu dokumentaciju, kako navodi, čeka i godinu dana. Jučer je dobila obavijest da se može javiti za termin kako bi dogovorili uvid u dokumentaciju, što Mascarell odbija s riječima kako se radi o materijalima koji bi trebali biti javni, a u najmanju ruku da ne bi zbog njih trebala putovati nego bi ih trebalo poslati mailom.

Poslala nam je dopis u kojemu je odgovorila Gradu, pitajući se krije li se nešto od javnosti kad se tako dugo čekaju materijali.

– Radi se o investiciji na općem dobru, pomorskom dobru. Dakle molimo javno dostupan link ili dostavu dokumentacije na e-mail kako bi detaljno proučili dokumentaciju za planirani zahvat u prostoru. Posebno je to važno jer se iz izjava gradonačelnika Paunovića može vidjeti da je zahvat u prostoru i dalje aktualan, navodi aktivistica.

– Studija utjecaja na okoliš, javno je dostupna na internetu, ali samo u tekstualnom dijelu, a iz dokumentacije su izbrisane ili izostavljeni grafički prilozi iz kojih se također može vidjeti obuhvat zahvata za koji je izdano rješenje. Zašto? Te stranice takoder molimo da nam dostavite ili javno objavite, kako je i red za okolišne studije.
Uvidom u spis ne možemo dobiti informacije koje su nam nužne, a obzirom da se radi o gradnji na općem dobru smatramo da je javna objava u elektronskom obliku upravo ono sto je arhuška konvencija i Ustav RH smatrao potrebnim za dobro od posebne važnosti.
Kad ste nam se već obratili, molimo vas i direktan, jasan i prezizan odgovor kojim ćete objasniti razliku u površinama između Lokacijske i Građevinske dozvole za skoro duplo?
To je još jedan razlog zbog kojeg moramo i dalje inzistirati na dostavi čitave projektne dokumentacije iz Lokacijske dozvole, kao i grafičkih priloga tj. nedostajućih stranica iz studije utjecaja na okoliš u elektronskom obliku, piše Mascarell.

Dodaje kako je lokacijska dozvola sa pripadajućom dokumentacijom osnov za dobijanje koncesije za građenje, stoga je, kako zaključuje dalje, elektronski oblik iste nužan da bi se uopće otvorio taj postupak.

– Ili ste na natječaj poslali dokumentaciju koja nije zakonom propisana? Nedostatna?
Stvarno ne razumijemo čemu toliko otezanje, osim ako se nešto želi sakriti i zamagliti, te vas ponovo molimo da odmah ispunite sve naše zahtjeve, stoji u potpisu Vladimire Mascarell u ime inicijative Javno Je Dobro.

M.D./foto M.D.

- Oglas -