Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaDVORANA ARTE Predstavljene knjige Alberta Josipovića "Laži, prevare i druge obmane“ te...

DVORANA ARTE Predstavljene knjige Alberta Josipovića “Laži, prevare i druge obmane“ te „Pjesme za djecu i odrasle“

U organizaciji makarskog ogranka Matice Hrvatske ovog je tjedna održano predstavljanje književnog rada makarskog arhitekta Alberta Josipovića – posljednjeg romana Laži, prevare i druge obmane, zbirke Pjesme za djecu i odrasle, kao i njegovog ranije objavljenog prvijenca Gdje je nestala Sonja.

Uz autora je na predstavljanju sudjelovao Ante Mekinić, vlasnik i direktor izdavačke tvrtke Croma.co, a posjetitelji u dvorani Arte imali su priliku uživati i u posebnom glazbenom programu.

Što se tiče predstavljenih djela, romanom Laži, prevare i druge obmane autor je, naveli su, vlastitim iskustvom i imaginacijom pokušao ući u tajne životne trivijalnosti. Knjiga sadrži preko 150 strana, a lica i događaji iz priče, navode, čista su fikcija te nemaju veze sa živim i stvarnim osobama.

S druge strane, zbirka Pjesme za djecu i odrasle donosi pjesme koje obuhvaćaju brojne motive iz autorovog života -njihovi su likovi vjerni seter Beni, mačka Žiži i mačak Mate, kanarinac Pavaroti, sve do kotiških poskoka i divljih svinja, mravi…

Naposlijetku, u priči o književnom opusu ovog arhitekta, koji godinama živi u Kotišini pod obroncima Biokova, nezaobilazan je njegov prvijenac ‘Gdje je nestala Sonja’ objavljen još 2012.godine kada je imao i veliku promociju u Makarskoj.

Kako je naveo izdavač, intimna ispovijed čovjeka kojeg je nenadana smrt voljene supruge potakla na pisanje, uvijek iznova problematizira pitanje smisla života bez nama najdražih. No pokazala je da se i ‘u tim okolnostima suze tuge mogu zamijeniti suzama radosnicama’.

Uz karijeru arhitekta i ljubav prema pisanju Josipović je Makaranima poznat kao veliki ljubitelj glazbe, poznavatelj jazza te vrstan klarinetist. U glazbenom dijelu događanja Josipović je zasvirao u pratnji Stipana Popovića, a nastupili su i Klaudija Vuković zajedno s Popovićem te Igorom Gojakom.
foto: Goran Morović

- Oglas -