Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaČular: Hrvatska bilježi neprirodan rast birača u odnosu na broj stanovnika

Čular: Hrvatska bilježi neprirodan rast birača u odnosu na broj stanovnika

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular bio je gost Newsrooma N1 televizije.

Na pitanja o izmjenama izbornih jedinica kaže kako, kad je riječ o popisu stanovništva, on nije problem, nego ono što je problem dovelo u fokus.

“Vlasti dosad nisu reagirale, a morale su i temeljem mišljenja Ustavnog suda”, objašnjava on.

“Naše stranke nisu pokazale volju da se bave ovim jer i neke od njih, ne samo HDZ nego i IDS, misle da bi sva rasprava o smanjenju broja izbornih jedinica odvela u raspravu o novom regionalnom ustroju Hrvatske”, kaže Čular.

“Mi smo u GONG-u napravili jedan okrugli stol 2020. Odazvale su se sve stranke, iz HDZ-a nije bio nitko, ponudili smo jedno srednje rješenje koje je zadovoljavalo sve što je Ustavni sud zahtjevao. Granice izbornih jedinica bi se promijenile u smislu da prate granice žuapnija, a da se pri tome ne ide u raspravu o novom regionalnom ustroju i da se ostane u 10 izbornih jedinica”, kaže.

“Idealno rješenje ne postoji ako ne postoji konsenzus oko njega”, smatra Čular.

“Mi smo skicirali proces odlučivanja, stvari koje bi trebale biti dio prethodnobg konsenzusa među strankama. Skicirali smo tri ili četiri razmjerno jednostavna problema koja bi trebalo riještiti politički. Cijelo vrijeme se pokazuje da dvije slavonske izborne jedinice, barem prema broju birača, imaju tri mandata više nego što bi trebale imat. Dvije dalmatinske imaju dva do tri mandata manje nego što bi trebale imati”, govori.

“Hrvatska bilježi neprirodan rast birača u odnosu na broj stanovnika. On je bio normalan nekad ’90., ’92. Hrvatska je tada imala četiri milijuna stanovinka, a birača koliko ima i danas”, kazao je.

MD/foto M.D.

- Oglas -