Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaADIS SIRBUBALO Koncert uglednog BiH pijanista u ponedjeljak u Makarskoj

ADIS SIRBUBALO Koncert uglednog BiH pijanista u ponedjeljak u Makarskoj

Nakon dva uspješna koncerta u Parku fra Jure Radića proslavu 60. obljetnice Malakološkog muzeja vraćamo u Crkvu sv. Marije gdje će u ponedjeljak 31. srpnja u 21 sat nastupiti renomirani bosanskohercegovački pijanist Adis Sirbubalo.

Adis je rođen 22. srpnja 1980. godine u Foči. S devet godina počinje svirati harmoniku, pohađa Srednju glazbenu školu u Sarajevu, gdje i maturira klasičnu izvedbu na instrumentalnom odsjeku – solo harmonika.

Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje 2007. godine stječe diplomu uz pohvale na prestižnom glazbenom koledžu Columbia College u Chicagu kao instrumentalist na jazz odsjeku za klavir. Za vrijeme studija, kao predstavnik studenata Columbije, sudjeluje na talijanskom Jazz Festivalu Sant’Anna Aressi, na edukaciji, na dvotjednom tečaju kod suvremenih umjetnika poput Roscoea Michella i Anthonyja Braxtona.

Surađivao je s američkim jazz glazbenicima, između ostalih ističu se Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. Dobitnik je nagrada za najbolju solo izvedbu na jazz festivalima Elmhurst i Notre Dame.

Premijernim klavirskim solo koncertom u sarajevskoj Vijećnici otvorio je Jazz Fest Sarajevo 2020. godine. Snimka koncerta objavljena je kao album u izdanju izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva. Repertoar solo koncerta kombinacija je autorskih i tradicionalnih kompozicija, prvenstveno sevdalinki koje Adis prezentira na instrumentu neuobičajenom u bosanskohercegovačkoj tradicionalnoj muzici.

U njegovim interpretacijama čuju se odjeci sjajnih jazz pijanista do kompozitora klasične muzike. Muzika Adisa Sirbubala nije samo eklektična niti je samo još jedna fuzija nego je organska autorska cjelina koja dolazi iz različitih pravaca i izvora, bez obzira svira li autorske kompozicije ili tradicionalne.

U Gallusovoj dvorani Cankarjevog doma u Ljubljani 2021. godine snima drugi solo album pod naslovom Ljubljana (Gramofon, 2022), koji je premijerno predstavio na Jazz Festivalu u Ljubljani, 2022. U istoj godini održan je koncert Adisa Sirbubala na glazbenoj konferenciji Beyond Europe SARAJEVO 2022. U sklopu Pop Art Festivala Sarajevo 2002. godine Sirbubalo je izveo audio-vizualni performans pod nazivom “Double Entendre” zajedno s ilustratorom Enisom Čišićem. Adis Sirbubalo nastavlja s promocijom novog albuma solo koncertima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ulaz je slobodan.

- Oglas -