Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERAGradacUčenici OŠ Gradac među pobjednicima natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku...

Učenici OŠ Gradac među pobjednicima natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Nakon više od mjesec dana pregledavanja i ocjenjivanja velikog broja pristiglih prijava, odabrani su najbolji radovi prijavljeni na obrazovno-ekološki nagradni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola  – „Ostavi utisak, ne otisak“. Cilj natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  je osvještavati, motivirati i usmjeravati djecu i mlade na pravilno postupanje s otpadom – smanjenje, odvajanje te ponovnu uporabu.

Stručni žiri imao je pune ruke posla s obzirom na veliki broj kreativnih prijava pristiglih iz svih dijelova Hrvatske. No, neki su se ipak istaknuli svojom kreativnošću i originalnošću kada je u pitanju smanjenje nastanka otpada i održivog načina života.

Tako su u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole prvo mjesto osvojili učenici drugog razreda Osnovne škole Gradac koji su na sjajan način osmislili alternativnu opciju “klasičnoj” rođendanskoj zabavi te kao nagradu osvojili organizaciju jedne takve zabave samo za njih. Drugo mjesto osvojili su osnovnoškolci iz Osnovne škole Braće Radić iz Koprivnice, odnosno učenici 1. razreda Područne škole Starigrad. Treće mjesto pripalo je učenicama i učenicima Osnovne škola August Cesarec Špišić Bukovica – Područna škola Okrugljača.

Kreativnost i znanje, kada je u pitanju smanjenje nastanka otpada pokazali su i učenici od petog do osmog razreda osnovne škole. Prvo mjesto tako su osvojili Mali prirodnjaci iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja koji su u videozapisu u trajanju od samo jedne minute na maštovit način pokazali kako oni vide održivi način života te su osvojili druženje s jednim od najpopularnijih domaćih TikTokera Lucianom Plazibatom. Ništa manje kreativni nisu bili učenici Osnovne škole August Cesarec iz Ivankova koji su osvojili drugo mjesto, ali ni učenici iz Osnovne škole Centar iz Rijeke kojima je pripalo treće mjesto.

Osmisliti modnu reviju za koju su smjeli koristiti samo dvije majice, jedne hlače ili jednu suknju te jedan par cipela iz postojeće garderobe bio je izazov za srednjoškolce. Ali, sudeći po pristiglim prijavama, kreativnosti i originalnosti im nije nedostajalo. Najbolji rad imali su učenice i učenici II. Gimnazije iz Splita za koji su osvojili nagradu otkrivanja svijeta električnih hiperautomobila. Odmah iza njih, po kreativnosti i originalnosti su učenice i učenici iz Građevinske tehnička škola, Rijeka, dok je treće mjesto pripalo učenicima trećeg razreda Srednje škole iz Vela Luke.

“Izuzetno nas veseli veliki broj pristiglih prijava, talentiranost, kreativnost i originalnost koje su pokazali učenice i učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih nastavnika-mentora. Učenice i učenici pokazali su i veliku razinu osviještenosti kada su u pitanju teme poput smanjenja nastanka otpada i održivog načina života. Što je uostalom i bio cilj obrazovno-ekološkog nagradnog natječaja koji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi godinama i isto će činiti i dalje“, kaže Sunčana Matić iz Službe za odnose s javnošću.

Pristigle radove, uz predstavnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i agencije Komunikacijski laboratorij ocjenjivali su i influencerica Barbara Vesanović Gašić, poznatija kao Debela Barbara, TikToker i plesač Luciano Plazibat te umjetnik Vanja Babić.
MD/foto PR

- Oglas -