Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaODLUKA GRADONAČELNICE SUPETRA Ugostitelji će moći besplatno širiti terase na gradskim površinama

ODLUKA GRADONAČELNICE SUPETRA Ugostitelji će moći besplatno širiti terase na gradskim površinama

Grad Supetar donio je još jednu u nizu mjera pomoći svojim ugostiteljima – uz to što im neće naplatiti korištenje javnih površina do 15.lipnja, bez obzira da li se koriste ili ne, za preostali ugovorni period cijenu će im umanjiti za 30 posto, a omogućit će im i besplatno korištenje dodatnih javnih površina – kazala je gradonačelnica Ivana Marković za gradonacelnik.hr.

Na službenim stranicama Grada Supetra 27. travnja 2020. objavljen je Javni natječaj za prikupljanje ponuda za korištenje javnih površine Grada Supetra.

Kako je napisala na svom FB profilu gradonačelnica Ivana Marković, ‘svjesni smo ekonomskih posljedica koje će ovaj virus ostaviti na našu zajednicu pogotovo što smo uvelike oslonjeni na turizam, pa sukladno tome, a prvenstveno radi očuvanja radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika, Grad Supetar donosi odluku vezano za korištenje javnih površina’. Riječ je o sljedećim mjerama:

1. korištenje javnih površina se neće naplaćivati do 15.06.2020. bez obzira da li se iste koriste a sve radi pokretanja gospodarske aktivnosti, dok će ugovori biti sklopljeni po ukidanju mjera koje onemogućavaju rad (pretpostavljamo sa datumom 11.05.2020.),

2. Iznos naknade za korištenje javne površine za preostali period korištenja za vrijeme trajanja ugovora umanjit će se za 30 % ukupnog iznosa godišnjih i sezonskih naknada za korištenje javnih površina za sve obrtnike koji rade sezonske aktivnosti (štandovi, sklopljivi štand, pult za iznajmljivanje rent a boat…), te za ugostiteljske terase.

3. Odluka o daljnjim umanjenjima biti će donesena s obzirom na razvoj sezone!

4. Također, ugostitelji će dobiti i mogućnost korištenja dodatne javne površine i to bez naknade, a koju ćemo dogovoriti nakon nastavljanja obavljanja djelatnosti.

Kako je napisala gradonačelnica, trošak Supetarskog lita uskladio bi se s prihodima koje ostvarimo od javnih površina , tj. sve aktivnosti, predstave i koncerte koji su se uobičajeno događale u našem Gradu moraju biti usklađene s mjerama okupljanja koje će biti na snazi ali i prihodom koje ostvarimo na račun javnih površna. To će značiti puno manje događanja, a i ona koja budemo imali biti će usklađena sa mjerama koje budu na snazi.

‘Aktivacijom svega ovoga želimo započeti s mjerama za oživljavanje gospodarstva i spasiti svako radno mjesto koje možemo i vratiti svim supetarskim obrtnicima i ugostiteljima koji su sve ove godine redovito plaćali svoje obveze i punili proračun Grada Supetra koji je došao do statusa jednog od najrazvijenijih gradova u našoj zemlji do trenutka nastupanja virusa. U skladu s trenutnom situacijom, želimo vam maksimalno pojednostavniti samu proceduru pribavljanja dokumentacije za prijavu na Javni natječaj. Stojimo vam na raspolaganju za pomoć pri pribavljanju potrebne dokumentacije, dok će određenu dokumentaciju biti će moguće i naknadno dostaviti, samo vas molimo za napomenu prilikom prijave ili za prethodno kontaktiranje.’ – poručila je gradonačelnica Supetra.

Grad Supetar je do sada pokrenuo mehanizme za uštedu na troškovnoj strani proračuna, od smanjenja plaća, zabrana novih zapošljavanja, ukidanja svih vijećničkih naknada, obustavljanjem budućih nabavka i svih projekata osim onih ugovorenih EU sredstvima i u tijeku, reduciranjem troškova Supetarskog lita, sredstava udrugama i dr., a sve u cilju uštede i racionalnog poslovanja da se stvore mogućnosti pomoći obrtnicima i gospodarstvenicima.

Do sada je već donesen paket mjera za pomoć obrtnicima i poduzetnicima koji su obuhvaćeni Odlukom o mjerama donesenih 19.03.2020. od strane stožera CZRH, i to za vrijeme trajanja mjera, a one se odnose na otpis plaćanja komunalne naknade, otpis plaćanja javnih površina, otpis plaćanja zakupa gradskih prostora, otpis plaćanja spomeničke rente, nadalje, prilikom novih natječaja za javne površine iznos akontacije smanjen je na 10%, a ukoliko postoji dugovanje prilikom prijave na natječaj za javne površine moguće je dogovoreno obročno plaćanje i prijavitelj neće biti eliminiran iz natječaja, raspisan je natječaj za novčanu pomoć za plaćanje troškova najma, financiranje prostora, knjigovodstvenog servisa i sl., a koji će se isplaćivati u periodu od tri mjeseca, zatim, podijeljeni su paketipomoći kozmetičarima, frizerima i sličnim obrtnicima koji su im potrebni za početak rada (zaštitna oprema, dezinficijensi i dr.)

Umanjenje i oslobođenje se ne odnosi na one djelatnosti koji su imali gospodarsku aktivnost za vrijeme trajanja mjera, a kako poručuje gradonačelnica Ivana Marković, pažljivo će pratiti razvoj situacije te će se daljnja umanjenja vršiti sukladno razvoju turističke sezone.

M.D. / fotografija: Ante Mandić/Gad Supetar

- Oglas -