Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaZVUK VODE Održana multimedijalna izložba makarskog fotografa Daria Odaka

ZVUK VODE Održana multimedijalna izložba makarskog fotografa Daria Odaka

Jučer je, u klaustru Franjevačkog samostana, održana multimedijalna izložba makarskog fotografa Daria Odaka pod imenom “Zvuk vode” uz koncertni performans “Potopljena sjećanja” multimedijalnog umjetnika Roberta Vodanovića Čopora. Odak je kroz panoramski način prikazao pejzaž Plitvičkih jezera, i to pod kustoskim vodstvom vizualne umjetnice Tine Divić. Događajem je dominirao Vodanovićev performans pa su apstraktne fotografije, umjesto gradirane zvučnim efektima, ponešto ipak pale u drugi plan.

Umjesto očekivanog kontemplativnog uvoda u zvuk vode, nešto netjelesno, sveprožimajuće i u načelu umirujuće, zadarski umjetnik Vodanović se ipak odlučio za sjetan monolog prožet osobnim životnim iskustvom odbačenog branitelja koji čezne za mirom. Inače, u najavi izložbe navedeno je kako su centralna točka nastupa terenske snimke mora i snimke podmorja snimane hidrofonom, kao i da ovu zvučni zapisi ukazuju na krhki ekološki balans narušen prisustvom masovnog turizma.

Multimedijalni događaj odvio se u organizaciji TZ grada Makarska povodom obilježavanja 60-te godišnjice Malakološkog muzeja u Makarskoj, te je još jednom pokazao šarm, autentičnost i ugodu ambijenta klaustra koji je jako dobro mjesto za kulturna događanja. Ulaz je bio besplatan, a posjetitelji su mogli kušati vina lokalnog vinara.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -