Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAZa 40 dana TZ mora imati direktora. Natječaj još nije niti raspisan,...

Za 40 dana TZ mora imati direktora. Natječaj još nije niti raspisan, kome se sprema fotelja?

Za 40 dana Turistička zajednica Makarska trebala bi imati direktora. Naime, 12. veljače počeo je teći rok u kojemu je funkciju direktora preuzeo predsjednik TZ-a Zoran Paunović. Po zakonu gradonačelnik Paunović može funkciju vršitelja dužnosti obnašati šest mjeseci, a ukoliko se u međuvremenu ne okonča natječaj i ne imenuje direktora ili direktoricu, raspuštaju se tijela TZ-a i imenuje se povjerenik od strane resornog ministarstva.

Naravno da Paunović neće dozvoliti takav scenarij i po svemu sudeći natječaj bi se trebao vrlo skoro raspisati; vrlo skoro jer vremena više niti nema. No pitanje je zar se zbilja moralo toliko čekati i pitanje je nije li trenutna situacija, poznata nam već od ranije, krajnje neozbiljna? Jer u još jednu turističku sezonu ulazimo bez čelne osobe TZ-a, što se dogodilo i 2022. godine, kada je Vedran Validžić imenovan tek u srpnju. Dogodilo se slično i 2023. godine, kada je u kasno proljeće na mjesto direktora stigao Jadran Puharić, koji je sam kazao kako na mnoge ranije odluke nije mogao utjecati, baš poput prethodnika Validžića.

Stabilnije nije bilo niti 2021. godine, kad je Hloverka Novak Srzić otišla usred ljeta, a Paunović preuzeo funkciju direktora na skoro godinu dana. Koliko god se gradonačelnik hvalio kako je financijska situacija po njegovom dolasku u TZ-u bila stabilnija, a dugovi riješeni, činjenica je da mu je na ruku išao i kraj pandemije te se turizam u starim obimima počeo vraćati na obalu. Plus koji je u više puta ponovio umanjio si je, međutim, činjenicom da Turistička zajednica od 2021. godine nema nikakvog kontinuiteta.

U svakoj godini na kormilu bi se našao drugi čovjek, s tek polovičnom autonomijom, što su na neki način i sami gradski čelnici najavili s riječima kako ključne odluke donosi Grad, a TZ bi se trebao uskladiti s destinacijskom politikom. No vrlo brzo je bilo jasno da nije bila riječ samo o destinacijskoj politici nego i politici kreiranja zabavnih i kulturnih događaja koja su, umjesto da se kroz godine iskristaliziraju i iznijansiraju, unatoč forsiranju priče o Maestralu, ostala prilično nedorečena. Iz nijednog drugog razloga nego zato jer nije bilo kontinuiteta u vođenju Turističke zajednice kojom, koliko god to željeli, iz zgrade Grada ipak ne mogu upravljati bez povjerenja u zaposlenike i njihove odluke.

Tko je nova osoba od povjerenja koju se tražilo mjesecima, a u posljednje vrijeme prilično intezivno i očito ne previše uspješno, ne zna se, no po svoj bi prilici to mogao biti netko iz kruga stranačkih ljudi. Kako bilo, budući je “deadline” za imenovanje čelne osobe 12. kolovoza, priča s makarskim TZ-om svoj bi epilog svakako trebala dobiti vrlo brzo. Hoće li biti iznenađenja u smislu da bi se mogao javiti i netko bez prethodnog “blagoslova” vladajućih, ostaje također za vidjeti.
Ivona Ćirak/foto MD

- Oglas -