Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaWHO proučava informacije o pozitivnim testovima ozdravljenih pacijenata

WHO proučava informacije o pozitivnim testovima ozdravljenih pacijenata

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila kako proučava izvještaje da su neki pacijenti, koji su preboljeli covid-19, ponovno pozitivni na koronavirus nakon što su proglašeni zdravima.

Južnokorejski dužnosnici u petak su izvijestili da je 91 pacijent za koje se vjerovalo da su ozdravili ponovno pozitivni na koronavirus.

Jeong Eun-kyeong, direktorica korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća vjerojatnost da je virus kod njih „reaktiviran“ nego da su ponovno zaraženi.

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u tijeku.

„Primili smo informacije o pojedincima koji su bili negativni nakon testiranja PCR-om (test lančane reakcije polimeraze), da bi nakon nekoliko dana ponovno bili pozitivni“, objavio je WHO na konferenciji za medije u Ženevi.

„Blisko surađujemo s kliničkim stručnjacima kako bismo dobili više informacija o tim pojedinačnim slučajevima. Važno je osigurati da se ispravno provode procedure pri prikupljanju uzoraka kod potencijalnih zaraženih“.

Prema uputama te organizacije pacijent mora imati dva negativna testa u razdoblju dužem od 24 sata.

Prema trenutno dostupnim istraživanjima od pojave prvih simptoma covida-19 do izlječenja treba dva tjedna, tvrdi WHO.

„Svjesni smo da su neki pacijenti pozitivni na PCR-u nakon što se oporave u bolnici, no potrebno nam je sustavno prikupljanje uzoraka ozdravljenih pacijenata kako bismo bolje razumjeli koliko dugo još nose virus“, dodala je organizacija.

Hina / Foto: Pixabay

- Oglas -