Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrela"VRELO LJEPOTE" Brela postaju dio projekta IQM Destination, evo zašto je ovo...

“VRELO LJEPOTE” Brela postaju dio projekta IQM Destination, evo zašto je ovo sjajna vijest

Područje općine Brela postaje dio projekta IQM Destination te uspostavlja sustav integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji. Sudjelovanje u projektu IQM Destination Turistička zajedica općine Brela prepoznala je kao korak prema održivom turizmu te daljnjem razvoju izvrsnosti destinacije i svih dionika, rekla nam je Valentina Vitković, direktorica TZ Brela.

– Ovaj jedinstven projekt, primjer dobre prakse Svjetske turističke organizacije UNWTO, uključuje nekoliko faza implementacije koje ću na području TZ Brela uključivati aktivnosti kojima će se mjeriti, pratiti i nastojati poboljšati kvaliteta ukupnog doživljaja „vrela ljepote“, kako gosti nazivaju područje općine Brela.

IQM Destination koji vodi tim iskusnih dugogodišnjih turističkih djelatnika, a čine ga Đurđica Šimičić i Anamarija Cicarelli i Pero Matić projekt je upravljanja kvalitetom u destinaciji koji naglasak stavlja na važnost sinergije, suradnje te kvalitete usluga i proizvoda kako bi se podigla ukupna razina zadovoljstva gosta u destinaciji. Uz Brela, projekt se trenutno provodi na desecima destinacija diljem Hrvatske – Lošinju, Vodicama, Novalji, Rabu, Bolu, Supetru, Korčuli, Pelješcu i drugima.

Nakon početnog mjerenja zadovoljstva destinacijom gostiju, dionika i stanovnika, slijedi stvaranja standarda IQM Destination Brela koji će izvornu ponudu Brela staviti u kontekst svjetskih trendova u turizmu. Svaki dionik projekta ostvarit će standarde određene za pojedinu grupu subjekata – hoteli, privatni smještaj, ugostitelji, turističke agencije, suvenirnice – te će na taj način izravno pridonijeti iskoraku u kvaliteti ponude i doživljaja naše destinacije.

Projekt IQM Destination, čija provedba traje u pravilu tri godine, povezuje sve subjekte u destinaciji koji gostima pružaju najbolju uslugu, a buduće dionike projekta u Brelima međusobno će umrežiti te poticati na suradnju kako bi se ispunila očekivanja gostiju, drugih dionika i lokalnog stanovništva. Tijekom provedbe projekta, dionike očekuju individualni auditi i savjetovanja sa stručnjacima, edukacije prema odabranim temama te pozivi na javne tjedne edukacije za turističke profesionalce „Srijedom u 17“, a sve s ciljem poticanja izvrsnosti koja je temelj za daljni iskorak u kvaliteti destinacije.

U sklopu projekta IQM Destination prati se razvoj, savjetuje se kako unaprijediti kvalitetu proizvoda i usluga, razvijaju se novi turistički proizvodi, promiče se lokalna autohtona priča, domaći kvalitetni proizvodi, kultura destinacije. Fokus se istovremeno stavlja na gosta koji destinaciju doživljava u cijelosti, ali i na lokalno stanovništvo, navodi se u objašnjenju projekta.

M.D./foto M.D.

- Oglas -