Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVilla Irena postaje Pomorski muzej: uskoro kreću i radovi

Villa Irena postaje Pomorski muzej: uskoro kreću i radovi

Početkom studenog krenut će se s uređenjem Ville Irene. Naime, nakon desetljeća propadanja za objekt na atraktivnoj lokaciji počet će novi period, a konačni cilj je prenamijeniti villu u Pomorski muzej.

Naime, adaptacija i energetska obnova stajat će 2,5 milijuna kuna, od čega oko 864 000 kuna bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu. Ostalo ide iz gradskog proračuna. Novac je za ovo predvidjela bivša gradska vlast koja je zajedno s MARA-om provela projekt sve do javne nabave.

U postupku javne nabave, koja je pokrenuta koncem lipnja, odabran je ponuditelj Jukić DAM, a ponuda je vrijedna oko 1,8 milijun kuna plus PDV. Planirano izvođenje radova je 120 dana, dakle do sredine veljače trebalo bi biti završeno.

– Druga faza odnosi se na uspostavu muzejske zbirke čija tematika je vezana za pomorsku baštinu, odnosno nalaze arheološkog lokaliteta Sveti Petar.

Osim arheološke zbirke, s obzirom na stupanj atraktivnosti lokacije, planiraju se uključiti edukativni, prezentacijski i posjetiteljski sadržaji koji će se definirati muzeološko-muzeografskim rješenjem, u suradnji sa konzervatorima i projektantima, doznali smo od Lidije Vukadin Vranješ, ravnateljice MARA-e.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.

- Oglas -