Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAUTJECAJ PANDEMIJE Svaki treći makarski srednjoškolac osjeća se depresivno i tjeskobno

UTJECAJ PANDEMIJE Svaki treći makarski srednjoškolac osjeća se depresivno i tjeskobno

Čak trećina srednjoškolaca osjeća se depresivno i tjeskobno, piše Slobodna Dalmacija.

Proveli su anketu u suradnji sa Srednjom školom fra Andrije Kačića Miošića, a ispunila su je 44 učenika.

Na pitanje kako se osjećaju, s obzirom na cijelu situaciju i ograničenja, više od 40 posto učenika kaže da se osjeća malo zabrinuto, ali ne uvijek, a čak trećina ih se osjeća depresivno i tjeskobno. Malo više od 20 posto učenika osjeća se jednako kao inače.

Upitani su i da ocijene utjecaj korone na svakodnevicu (školu, društveni život, sport, hobiji, putovanja…), na skali od 1 do 5. Srednja ocjena je 3,8, što bi na skali značilo prilično. Gotovo trećina učenika smatra da se situacija na svakodnevni život odražava jako puno, a nitko nije odgovorio s jedinicom, ili “nimalo”. Svega njih šest drži da je utjecaj vrlo mali.

Na pitanje boje li se zaraze koronavirusom, čak 33 od njih 44 odgovara s “da”. Vrlo malo ih se ne boji, a na pitanje da obrazlože zašto, uglavnom odgovaraju kako se lako preboli i kako je blaže od prehlade, ili nalik na gripu. Neki kažu kako će se prije prehladiti nego dobiti koronu, a neki vjeruju kako su je već preboljeli na nogama. Jedan je učenik naveo kako se boji za ukućane.

Ispitali su i utjecaj korone na društveni život srednjoškolaca. Na pitanje izlaze li vani vikendom, što je bilo prije zatvaranja ugostiteljskih objekata, njih 34 posto odgovorilo je s “da”, a čak polovina s “ponekad”. Odgovor “ne” odabralo je svega dvoje učenika, a njih pet odlučilo se za opciju “vrlo rijetko”.

Kad su vani, mjera se pridržava polovina učenika, a čak 14, dakle oko trećine, isključivo ako mora. Četvrtina učenika vani (u kafiću, šetnji…) ne drži se mjera uopće.

Zanimljivo je i da većinu srednjoškolaca roditelji, na njihovu sreću, ipak ne ograničavaju u društvenom životu. Manje od 20 posto ima stanovita ograničenja glede izlazaka i druženja od roditelja, a velika većina ipak ne.

M. D./foto Pixabay

- Oglas -