Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUSUSRET PRAVOM TURIZMU Hoteli ostvarili četvrtinu turističkog prometa iz 2019., cimerfraj došao...

USUSRET PRAVOM TURIZMU Hoteli ostvarili četvrtinu turističkog prometa iz 2019., cimerfraj došao do 34 posto od preklani

Hotelijere je prva pandemijska godina prilično pokosila, a u prilog tome najbolje govore brojke. Koliko je situacija zahtjevna već dulje od godinu dana za hotelijerski sektor, jako zorno pokazuje činjenica da su u ovoj, i dalje teškoj godini, hoteli na Tijelovo ostvarili 1136 posto noćenja od prošle godine! To međutim ne znači da se radi o iznimnom uspjehu kao što na prvi pogled zvuči, jer lani su u lipnju uglavnom radili samo obiteljska domaćinstva. Hoteli su lani na ovaj datum ostvarili deset puta manji promet; u gradu je noćilo svega 76 gostiju na datum 4./5.lipnja. Ipak, sve ovo pokazuje da se situacija malo-pomalo popravlja.

Da je i dalje to daleko od rezultata od 2019.godine, no da bi im se u glavnoj sezoni mogli lakše približiti, pokazuju sljedeći podaci. U hotelima je na Tijelovo boravilo 223 domaćih i 641 strani gost, a u odnosu na 2019.godinu radi se o 24 posto ostvarenih noćenja, što znači da je ostvarena četvrtina.

Ono što upada u oči je dvostruki porast brojke gostiju s domaćeg tržišta, kojima su se hotelijeri više okrenuli, pa ih je ove godine 200 posto u usporedbi s normalnom turističkom godinom. No zato je 18 posto stranih gostiju, koja brojka će se s primicanjem špice sezone zasigurno povećavati nauštrb domaćih.

U privatnom smještaju ostvareno je dva i pol puta veći broj noćenja nego lani, dok je u odnosu na 2019.godinu riječ o trećini ostvarenog prometa. U apartmanima je, naime, 2019.godine na ovaj datum boravilo 3086 gostiju, dok je u hotelskom smještaju bilo čak 3585 gostiju. U kampovima je pak situacija nešto bolja nego pretprošle godine, što je još jedna potvrda činjenice da je ova vrsta smještaja najmanje okrznuta pandemijom, iako se u apsolutnim brojkama ne radi o velikom dijelu kolača, budući kampovi čine tek desetinu ostvarenog prometa od cimerfraja.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -