Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKUN: Zbog odgode cijepljenja rizik od ospica i polija za 80 milijuna...

UN: Zbog odgode cijepljenja rizik od ospica i polija za 80 milijuna djece

Za oko 80 milijuna djece diljem svijeta postoji opasnost od zaraze ospicama ili dječjom paralizom, bolestima za koje postoji cjepivo, ali je pandemija novog koronavirusa poremetila redovite programe cijepljenja u najmanje 68 zemalja, upozorile su u petak agencije UN-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), UNICEF i GAVI, međunarodna organizacija za programe vakcinacije u siromašnim zemljama, uoči svjetskog samita posvećenog cijepljenju 4. lipnja izdale su priopćenje u kojem upozoravaju da je pandemija uvelike poremetila redovito cijepljenje djece do prve godine života u 68 zemalja, njih oko 80 milijuna.

Zbog ograničenja putovanja, kašnjenja isporuka medicinskog materijala, nevoljkosti roditelja da napuste domove zbog mogućeg izlaganja koronavirusu te nedostatku zdravstvenih radnika, došlo je do prekida i poremećaja “bez presedana” u redovitim akcijama procjepljivanja djece, ističu međunarodne organizacije.

“Ne možemo dopustiti da se borba protiv jedne bolesti vodi na uštrb velikog napretka u borbi protiv drugih bolesti koje se još k tome mogu i spriječiti”, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Fore upozorava da se cijepljenje mora ponovo pokrenuti kako jednu smrtonosnu zarazu ne bi zamijenili drugom.

S obzirom na aktualnu borbu protiv covida-19, većina zemalja usredotočena je na očuvanje zdravlja zdravstvenih radnika zbog čega se svi moramo pridržavati strogih pravila fizičkog distanciranja.

WHO je u travnju podsjetio da je, iako su zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici u prvim linijama borbe protiv koronavirusa preopterećeni, cijepljenje protiv raznih već poznatih uzročnika zaraznih bolesti ključno za globalno spašavanje života.

Hina / foto Pixabay

- Oglas -