Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotUDRUGA ŠAPAMA OD SRCA Makarska danas može biti uzor svima u okolici,...

UDRUGA ŠAPAMA OD SRCA Makarska danas može biti uzor svima u okolici, ali u Dalmatinskoj zagori je svaki treći pas ugrožen

Jedva su tri tjedna prošla otkako smo pisali o jednoj Šveđanki koja triput godišnje napušta Stockholm radi brige o mačkama na Sv.Petru, da bi se prije par dana upoznali s čistom krajnosti. Zatvorivši ga u kutiju, pa još u vreću za svaki slučaj i dobro sve oblijepivši ljepljivom trakom, mlada je Makarka ostavila 3-mjesečno štene da crkne kod ulaza u Park prirode Biokovo. I to svog do tada kućnog ljubimca. Nakon svega, nevjerojatno je da je štene danas živo i zdravo, skoro jednako nevjerojatno koliko vam nečiji postupci mogu preokrenuti želudac.

Da tu i tamo ipak ima pravde, pokazuje i polagani rasplet događaja – štene je živo, kaznena prijava protiv Makarke također, a možda svijest o odnosu prema životinjama, kako kućnim ljubimcima tako i lutalicama, među građanima poraste za koji stupanj. Volonterska udruga Šapama od srca je među zaslužnima što je barem jedno od ovakvih ljudskih bića uhvaćeno u svom nedjelu i sramoti jer su na kraju došli do identiteta počiniteljice i prijavili je policiji. Predsjednica udruge, aktivistica Leticija Babić osoba je koja vjerojatno najbolje u našem gradu poznaje problematiku odnosa prema životinjama, s obzirom da se već deset i više godina bori za zaštitu lutalica, a kroz svoju udrugu godišnje zbrine na stotine pasa i mačaka.

– Iskreno, bez obzira na ovaj slučaj, u samom gradu Makarskoj stanje se zadnjih godina definitivno promijenilo na bolje. Ljudi su počeli kastrirati mačke i pse, počeli su reagirati na probleme koji se događaju, zovu nas i traže pomoć. U Makarskoj je napuštenih pasa svake godine sve manje i mislim da se s novim zakonom stvari jesu pokrenule – kazat će Babić koja će u ovoj prilici pohvaliti komunikaciju udruge s gradskim vlastima. -Makarska je zapravo jedna od rijetkih sredina koja po tom pitanju potpuno poštuje zakon i gdje je, na primjer, provedena i kastracija uličnih mačaka po zakonskoj osnovi i u suradnji sa skloništem za životinje. Svakog napuštenog psa kojeg pronađemo prijavimo u sklonište te jedinici lokalne samouprave, a s druge strane svaka odluka Grada vezana za ovo se provodi u suradnji s nama i s te strane imamo jasnu podršku lokalne samouprave – nastavlja predsjednica udruge Šapama od srca.

Leticija Babić

Što se tiče ostatka Makarske rivijere stvari su, kaže, tako-tako. Jer dok su Makarska i Gradac svoje zakonske obaveze potpuno prihvatile, govori Babić, neke općine još nemaju niti donesene Odluke o držanju kućnih ljubimaca. – Jednostavno, općine poput Baške Vode, Brela, Tučepi pa i Podgore bi se trebale ugledati na Makarsku i ozbiljnije se uhvatiti provođenja Zakona o zaštiti životinja. Oni moraju imati donesenu Odluku o držanju kućnih ljubimaca, a na temelju koje se može postupati. Ali za sada ništa – dodat će Babić. Stanje je, smatra, posebno loše na području Dalmatinske zagore gdje je, kazat će, praktički svaki treći pas životno ugrožen zbog načina na koje vlasnici postupaju – premali boksovi, nečiste posude s vodom, nekvalitetno hranjenje a uz sve to i potpuna nezainteresiranost tamošnjih vlasti. – Na svoje sam se oči uvjerila da je stanje upravo takvo. Možemo mi prijavljivati koliko god hoćemo, pozivati se na zakone ali od lokalnih samouprava, primjerice, u Runovićima, Imotskom ,Prološcu, Muću, Zagvozdu nemamo nikakvu reakciju, niti se čini da ih problem uopće zanima – govori nam Leticija Babić.

Same aktivnosti ove udruge posljednjih su godina privukle veću pažnju javnosti zbog velikih aktivnosti na društvenim mrežama, gdje praktički svakodnevno možete naići na slučaj nekog novog psa, mačke ili druge životinje kojima ova plemenita udruga želi osigurati bolji život. S obzirom da se financiraju isključivo od svojih sredstava, čime plaćaju i liječenje, hranu, pijesak za mačke i sve ostale potrepštine, ukoliko imate želju pomoći, obratite im se na njihovoj facebook stranici. Iako nemaju mnogo aktivnih članova, mreža podržavatelja njihovog rada svakim je danom sve veća i to je, naposlijetku, jedan od pokazatelja da kao društvo i dalje odbijamo izgubiti barem ono malo ljudskosti što nam je ostalo.
O.Franić / foto udruga Šapama od srca, Duje Antonini

U VINJANIMA INTERVENIRALA KRIM POLICIJA I VETERINARSKA INSPEKCIJA, ŠTO KAZATI O OVOM VLASNIKU?
O poremećenosti nečijeg uma dobro govori i priča iz Vinjana koja je, barem za jednog psa, završila sretno. – Naše područje djelovanja je čitava županija i pozive primamo sa svih strana. Jedna od takvih intervencija je bila u Vinjanima, zajedno s veterinarskom inspekcijom i krim-policijom gdje smo spasili psa kojeg je vlasnik sustavno zlostavljao godinama. Kako su nam mještani tvrdili, drugog psa je zatukao lopatom, slomio mu noge i živog ga zazidao u zid. Molim ljude da nas obavještavaju o ovakvim zvjerstvima jer samo zajedničkim snagama možemo nešto napraviti kao društvo i pomoći ovim jadnim životinjama – govori nam predsjednica udruge Šapama od srca. O kakvom se odnosu prema psu radilo, pogledajte u ovim fotografijama.
- Oglas -