Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUdruga Foton se ogradila od "aneksa" izložbe "Život": Ne podržavamo degradiranje rada...

Udruga Foton se ogradila od “aneksa” izložbe “Život”: Ne podržavamo degradiranje rada Mare Milin, ni poruku koja se ovim šalje!

Jučer su na pročelju obiteljske kuće Makaranina Filipa Škrabića osvanule tri nove fotografije. Podsjetimo, prošlog je tjedna Škrabić na poleđinu portreta Ratne Prodan autorice Mare Milin, a u sklopu izložbe “Life (Život)” postavio fotografiju svoje majke Matilde te je kazao kako fotografije naizmjenično okreće tako da su obje izložene.

Također je kazao kako se ne radi o činu protesta zbog činjenice da ga organizatori nisu tražili suglasnost za pretvaranja zida u otvorenu galeriju. Naprotiv, rekao je da podržava inicijativu i da je htio dati svoj doprinos.

Sada je postavio tri nove fotografije koje prikazuju crno bijelu fotografiju čovjeka na magarcu s potpisom “Život ide”, fotografiju čovjeka s malim djetetom potpisanu s “Moj život” te djevojke koja pokazuje srednji prst, a ispod koje piše “Life is WTF”. Škrabića smo pokušali dobiti za objašnjenje novonastalih izložaka no nismo uspjeli.

U međuvremenu se oglasila Udruga Foton koja je, uz Grad Makarsku i TZ Makarska, zaslužna za izložbu Mare Milin. U svojem priopćenju ograđuju se od “aneksa” izložbi koju su priredili u lipnju te ju drže degradacijom.

– Iako pozdravljamo svaku reakciju na umjetnost, bila ona pozitivna ili negativna, ne slažemo se sa degradiranjem rada fotografkinje, a kamoli činjenicom da se šalje negativna poruka u javnom prostoru.Izložen ciklus fotografija pod nazivom “Život” fotografkinje Mare Milin koji je postavljen na zidovima stare gradske jezgre u Makarskoj umjetnički je koncept koji se osmislio i kreirao sa određenom porukom.

Poruka je definitivno pozitivne konotacije, pokazati pojedince iz društva koji nisu javne ličnosti, ali vrijedno rade i žive svoj život. Ukazati na našu sveukupnu vrijednost kao Makarskih građana i građanki. Ponositi se svima nama kao društvom koje je u očima posjetitelja, gostiju, turista ponekad skriveno. Pojedinci koji su ove godine prikazani na fotografijama samo su simbol svih nas.

Fotografije su vlasništvo Grada Makarske što znači naše, društveno vlasništvo ali s autorskim pravima renomirane hrvatske fotografkinje.Fotografije su osigurane, a mi kao udruga Foton želimo naglasiti da ne podržavamo govor mržnje i negativnost. Ograđujemo se od ove akcije te podsjećamo da smo grad Makarska svi mi. Važno je kontemplirati i reagirati na sve što nas okružuje ali se i odgovorno odnositi prema društvu u kojem živimo, stoji u objavi.
M.D./foto MD

- Oglas -