Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKATuristički promet tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana: zabilježen značajan porast u odnosu...

Turistički promet tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana: zabilježen značajan porast u odnosu na 2022.

Vrlo dobre rezultate i turističke trendove iz prethodne godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Uz dinamični adventski program s gotovo svakodnevnim događanjima i sudjelovanje eminentnih estradnih imena, ali i lokalnih izvođača u navedenom razdoblju, odnosno od 22. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024., zaključno s noćenjem s 01.01. na 02.01., u Makarskoj je boravilo 1.759 turista koji su ostvarili 5.392 noćenja što u odnosu na blagdane 2022./2023. predstavlja rast broja turista od 44 % i ostvarenih turističkih noćenja od 21,30 % – objavila je Turistička zajednica grada Makarska.

Pozitivni trend rasta još više dolazi do izražaja kroz prizmu ostvarenih turističkih dolazaka koji su u ovom slučaju najbolji pokazatelj osnovnih motiva turističkih posjeta našem gradu, a zabilježeno povećanje istih od čak 63,57 % u blagdanskom razdoblju pokazuje da se sinergijom turističkih dionika uspjelo kreirati snažan rast potražnje za našom destinacijom u navedenom za naše podneblje ipak izvansezonskom razdoblju, a kada bismo iste stope rasta imali i narednih godina (iako je to iznimno teško ostvarivo u ovakvim postocima) vrlo brzo bismo u blagdanskom razdoblju popunili raspoložive krevete u hotelskom smještaju.

Navedeni rezultati pokazatelj su da su zaokret od masovnog vremenski koncentriranog turizma prema turizmu više dodane vrijednosti u ljetnim mjesecima i nastojanja za produljenjem sezone na blagdansko razdoblje posljednjih godina sigurno korak u pravom smjeru.

Bitno je još napomenuti da je u odnosu na prethodnu godinu zabilježena inverzija kod objekata u kojima je ostvarena glavnina turističkog prometa, pa je tako u prethodnoj godini velika većina prometa ostvarena u privatnom smještaju jer velikih hotela nije bilo otvorenih, dok je u tekućoj godini turistički promet najvećim dijelom migrirao u hotelski smještaj u kojem je boravilo 73 % od ukupno zabilježenog broja turista koji su ostvarili 65 % od ukupno ostvarenih noćenja u promatranom razdoblju.

Naravno sve gore navedeno odnosi se na zabilježeni komercijalni turistički promet dok se po vrevi u gradu da zaključiti da je jedan dobar dio posjetitelja ostao van službene statistike iz ovih ili onih razloga, bilo da se radi o vlasnicima kuća i stanova za odmor i njihovim bližnjima koji se neuredno prijavljuju ili staroj boljci svih profesionalnih turističkih dionika, takozvanim lovcima u mutnom tj. iznajmljivačima na crno.

U odnosu na ostvareni turistički promet za vrijeme posljednjih pred pandemijskih blagdana 2019./2020. stope rasta su troznamenkaste u sve tri promatrane kategorije (noćenja +227 %, dolasci +251,72 %, te broj turista +238,27 %) čime bismo trebali završiti usporedbe s 2019. godinom jer su i u 2022. i 2023. u Makarskoj ostvareni bolji turistički rezultati.

foto: Goran Morović

U blagdanskom razdoblju najveći broj turista zabilježen je s našeg najbližeg tržišta susjedne Republike Bosne i Hercegovine (525 turista), ali su najveći broj noćenja u istom razdoblju ostvarili turisti iz Republike Austrije čiji je zabilježeni broj nešto manji (447), ali je broj njihovih ostvarenih noćenja gotovo 1.800, zatim slijede turisti iz Republike Hrvatske kojih je u Makarskoj boravilo gotovo 400 dok top 5 zatvaraju turisti iz susjedne Republike Slovenije i Republike Njemačke – objavili su iz TZG Makarska.

- Oglas -