Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKGastroTOP 7 ULJA ZA KUHANJE Znate li s kojim je uljima najbolje...

TOP 7 ULJA ZA KUHANJE Znate li s kojim je uljima najbolje pripremati hranu?

Niste sigurni na kojem je ulju najbolje pirjati, peći ili pržiti hranu koju pripremate za sebe i svoje ukućane? Ako prilikom pečenja ili prženja primijetite da se iz tave širi dim, to znači da ste birali pogrešno ulje za takav način pripreme.

Važno je znati da neka ulja imaju nisku točku dimljenja pa prilikom izlaganja visokim temperaturama mijenjaju svoja svojstva, počnu dimiti i oksidirati te se u njima stvaraju opasni slobodni radikali. Hrana pripremljena na takvom ulju postaje kancerogena.

Za prženje ili pečenje uvijek birajte ulje neutralna okusa s visokom točkom dimljenja, poput ulja avokada, kokosa ili ekstra djevičanskog maslinova ulja. Odličan i zdrav izbor je i ghee ili pročišćeni maslac!

Najzdravija ulja za pečenje i prženje

1. Ulje avokada

Od svih ulja upravo ulje avokada ima najvišu točku dimljenja (271 Celzijev stupanj), stoga je izvrsno bilo da ga koristite za kuhanje, prženje, pečenje ili pirjanje.

Dobar je izbor i zato što je neutralnog okusa.

Ulje avokada obiluje mononezasićenim masnoćama, koje su dobre za srce, te sadrži lutein, koji čuva zdravlje očiju.

Kako ga koristiti: zahvaljujući visokoj točki dimljenja možete ga koristiti baš za svaki oblik pripreme hrane, od kuhanja i pečenja, do prženja i pirjanja. Usto, njime možete i politi jela i ga dodati u salate, umake, smoothieje…

2. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Smatra se izuzetno zdravim uljem, koje je odlično i za kuhanje, i za pirjanje, i za i pečenje. Maslinovo ulje obiluje antioksidansima te mononezasićenim masnoćama koje su zdrave za srce. Njegova je točka dimljenja 207 Celzijevih stupnjeva.

Kako ga koristiti: na njemu možete pržiti, kuhati i pirjati. Jako je ukusno i zdravo ako njime i samo polijete kuhano ili grilano povrće, salate i jela od žitarica.

3. Ghee (pročišćeni maslac)

Pročišćeni maslac ili ghee puno je zdraviji od običnog maslaca jer ne sadrži laktozu i mliječni protein kazein.

Ghee sadrži nezasićene i zasićene masne kiseline. Ima visoku točku dimljenja (251 Celzijev stupanj), stoga je izvrstan izbor za kuhanje, pečenje i prženje.

Osim što potiče probavu, ghee pridonosi boljem radu mozga, poboljšava memoriju, pridonosi mršavljenju te snaži kosti. U ayurvedi se smatra ljekovitim.

Kako ga koristiti: odličan je izbor za svaki oblik pripreme jela.

4. Kokosovo ulje

Ovaj multipraktik, koji se koristi i u prirodnoj kozmetici i kuhinji, odličan je izbor za pripremu hrane.

Kokosovo ulje obiluje srednjelančanim trigliceridima, koji donose brojne dobrobiti za zdravlje, primjerice potiču metabolizam, smanjuju apetit i snaže moždane funkcije.

Njegova je točka dimljenja 176 Celzijevih stupnjeva.

Kako ga koristiti: osim što na njemu možete pržiti i pirjati hranu, možete ga čak dodati i u svoju jutarnju kavu ili pak smoothie.

5. Ulje sjemenki grejpa

Ovo ulje obiluje zdravim polinezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E, koji je važan za zdravlje kože i imunitet te sprečava oksidativna oštećenja na stanicama.

Točka dimljenja mu je 251 Celzijev stupanj.

Kako ga koristiti: budući da sadrži polinezasićene masnoće, ovo ulje oksidira na visokim temperaturama, stoga ga je najbolje koristiti za prelijevanje salata i već pripremljene hrane.

6. Ulje oraha

Ovo ulje jelima daje fini orašast okus. Sadrži omega-3 masne kiseline (alfa-linolensku masnu kiselinu), što ga čini odličnim saveznikom zdravlja vašeg srca.

Točka dimljenja mu je 160 celzijevih stupnjeva.

Kako ga koristiti: uljem oraha možete politi grilano povrće, krumpir i druga jela, primjerice od tjestenine.

7. Sezamovo ulje

Ovo ulje bogata okusa obiluje i mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama. Točka dimljenja mu je 210 Celzijevih stupnjeva.

Najčešće se koristi u kuhinjama Dalekog istoka. Za prženje koristite svijetlo, a za pripremu umaka i dresinga tamno sezamovo ulje.

Kako ga koristiti: na sezamovu ulju možete pirjati i pržiti, a najbolje ga je koristiti kod finiširanja jela, primjerice njime možete politi jela od riže ili tjestenine.

Ulja koja nisu pogodna za prženje i pečenje

Izbjegavajte ulje kukuruza, uljane repice, sojino i ostala industrijska biljna ulja. Ona su intenzivno procesirana i sadrže štetne transmasti, koje pridonose upalnim stanjima u organizmu i kroničnim oboljenjima.

Izvor: Alternativa za Vas / Foto: Pixabay

- Oglas -