Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTisak: Trump je u siječnju i veljači bio upozoravan na covid-19

Tisak: Trump je u siječnju i veljači bio upozoravan na covid-19

Američki predsjednik Donald Trump mnogo je puta bio upozoren na opasnost od novog koronavirusa u izvješćima obavještajnih službi u siječnju i veljači, piše dnevnik Washington Post u ponedjeljak.

Više od dvanaestak bilo je uključeno u tajne dokumente za svakodnevna brifiranja predsjednika i dostavljano Donaldu Trumpu u vrijeme kada je on umanjivao važnost bolesti covid-19 koja je poslije prerasla u pandemiju.

Kao svoje izvore Washington Post (WP) citira, ali ih ne imenuje, sadašnje i bivše članove Trumpove administracije.

Tjednima se u svakodnevnom brifingu navodilo da se virus širi i upozoravalo da Kina prikriva informacije o smrtnosti covida-19 i visokoj zaraznosti te bolesti.

U izvješćima su isticane krajne opasne posljedice krize koronavirusa na političkom i ekonomskom planu, piše Washington Post.

Neimenovane osobe iz kruga predsjednika Donalda Trumpa povjerile su WP-u da Donald Trump nije čitao takav tip dokumenata te je čak bio iritiran kad je morao poslušati usmene prezentacije izvješća.

Donald Trump ograničio je putovanja između Sjedinjenih Država i Kine krajem siječnja, no u veljači je prestao umanjivati težinu prijetnje epidemije.

Čekao je do 13. ožujka da proglasi izvanredno stanje kada su se financijska tržišta rušila, a broj zaraženih ju New Yorku buknuo.

Prema podacima američke sveučilišne bolnice Johns Hopkins u ponedjeljak Sjedinjene Države imale su 988.197 potvrđenih zaraženih, od kojih 56.144 umrlih.

Trump je u ponedjeljak navečer okrivio Kinu za pandemiju kazavši da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom te je rekao da njegova administracija provodi “ozbiljne istrage” kako bi saznala što se točno dogodilo.

Na konferenciji za medije u vrtu Bijele kuće rekao je da se epidemija “mogla zaustaviti na izvorištu i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom.”

Borba s koronavirusom u SAD-u “ide nabolje”

Govoreći o slučajevima zaraze u Sjedinjenim Državama, Trump je rekao da je broj oboljelih od covida-19 u padu ili se stabilizira diljem zemlje.

Rekao je da se javlja “glad” za povratkom na posao i dodao “Osiguravanje zdravlja našeg gospodarstva ključno je za osiguravanje zdravlja naše nacije – ti ciljevi idu u paru”, istaknuo je.

Na pitanje novinara zaslužuje li predsjednik reizbor ako izgubi više Amerikanaca u šest tjedana nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, Trump se nije dao smesti.

“Da, izgubili smo puno ljudi ali ako pogledate prvotne projekcije koje su bile 2,2 milijuna, mi vjerojatno idemo prema 60.000 do 70.000″, kazao je.

To je daleko previše, jedna osoba je previše. Mislim da smo donijeli mnogo stvarno dobrih odluka”, dodao je navevši kao primjere zatvaranje granice i “nevjerojatan” posao koji je njegova vlada napravila s respiratorima.

Zamoljen da komentira porast broja trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju u državi Marylandu nakon što je predložio da bi se ona mogla koristiti u liječenju covida-19, Trump je rekao kako ne može shvatiti zašto je do toga došlo.

“Ne mogu shvatiti zašto. Ne mogu to shvatiti.”

Trump o Kim Jong Unu

Američki predsjednik je izjavio da zna kako je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un te da se nada da je dobro nakon nagađanja zadnjih dana o njegovom zdravstvenom stanju.

“Ne mogu vam točno reći”, kazao je Trump odgovarajući na pitanje o Kimovom zdravstvenom stanju.

“Da, imam dobru ideju, ali ne mogu sada govoriti o tome. Samo mu želim dobro.”

“Nadam se da je dobro. Znam kako je, relativno govoreći. Vidjet ćemo, vjerojatno ćete čuti u ne tako dalekoj budućnosti”, kazao je.

Datum izbora ostaje isti

Na pitanje je li razmatrao odgodu predsjedničkih izbora predviđenih za studeni, Trump je odgovorio da “nikada nije razmišljao o promjeni datuma izbora”.

“Zašto bih to učinio? 3. studenoga. To je dobar broj.”

Joe Biden, vjerojatni kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, rekao je u četvrtak da će Donald Trump sve učiniti ne bi li odgodio izbore i tako sačuvao izglede za pobjedu.

Hina

- Oglas -