Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaStožer: Novi rekord - 265 novooboljelih, no to je posljedica turističke sezone

Stožer: Novi rekord – 265 novooboljelih, no to je posljedica turističke sezone

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u petak o 265 novooboljelih u Hrvatskoj, što je dosad najveći broj zaraženih, no to, po riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, ne predstavlja značajno odstupanje od trendova već je posljedica ljetne turističke sezone.

“U protekla 24 sata imamo 265 novodijagnosticiranih. Važno je napomenuti je da je preko 50 posto, 137 osoba, iz ‘rezervoara samoizolacije’, što ukazuje da epidemiolozi rade dobar posao”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Napomenuo je kako je obavljeno 1647 testiranja, a u samoizolaciji se u ovome trenutku nalazi 6446 osoba.

Od jučer je preminula jedna ženska osoba, u Općoj bolnici u Vinkovcima, a riječ je o osobi koja je 1931. godište te je imala pridružene brojne druge bolesti.

Ukupno je preminulih 169. Od jučer je 11 novih hospitaliziranih, što daje broj od 135 ukupno hospitaliziranih, a 12 bolesnika se i dalje nalazi na respiratoru.

Aktivnih bolesnika s Covidom-19 trenutno je 1842, kazao je ministar.

Beroš smatra kako današnji broj novooboljelih ne pokazuje ekstremna odstupanja u odnosu na prethodne dane, a posljedica je toga što je Hrvatska bila otvorena turizmu, te je velik broj stranih građana došao na hrvatsku obalu.

Rastu broja zatraženih zasigurno je doprinijelo i “određeno ponašanje u ljetno doba”, napomenuo je ministar zdravstva.

Apelirao je na mlađu populaciju koja je pozitivna ili ima simptome ili je bila u rizičnom ponašanju da prilikom dolaska u svoje domove u kontinentalnu Hrvatsku pripaze na svoje ponašanje, poglavito na odnos prema svojim starijim i bolesnim ukućanima, te imunokompromitiranim osobama.
Hina /screenshot Youtube

- Oglas -