Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKASramežljiva pobuna u Domu zdravlja: liječnici ostaju bez sigurnog parkinga, Rađa poručuje...

Sramežljiva pobuna u Domu zdravlja: liječnici ostaju bez sigurnog parkinga, Rađa poručuje da je dosta “džumbusa”

Liječnici i medicinske sestre u Domu zdravlja Makarska, izuzev pojedinih službi, od idućeg tjedna neće više moći parkirati na zapadnom parkiralištu pored nekadašnjeg rodilišta. Ova odluka izazvala je svojevrsnu, ponešto sramežljivu pobunu liječnika koje je ova “depeša” pogodila, no koji ju ipak nisu željeli komentirati u medijima. Naime, informacija koja je do nas došla je bila da će besplatni parking na zapadnom dijelu ubuduće moći koristiti samo osoblje stacionara i hemodijalize, te patronažne sestre. Uvjereni su da se diskrimininacijom pokušava riješiti kaos na parkingu te uzurpacija od strane pojedinaca, te drže kako je to nedopustivo.

Dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, tvrdi kako diskriminacije nema. Nije nam potvrdio povlaštenost navedenih službi, nego nam je odluku obrazložio na nešto drugačiji način.

– Ostaju samo službena vozila Doma zdravlja, potom vozači, sanitetski prijevoz, ukratko, službe koje su bitnije i koje rade i po 24 sata, a na treće mjesto dolaze zaposlenici Doma zdravlja. Ukoliko mjesta ostane, što vjerujem da neće, raspodijelit će se koncesionarima, kazao je Rađa.

Bitnijim službama ocijenio je one koje su na zapadnom dijelu – hemodijaliza i stacionar.

– Dolje vlada nered. U par navrata su vozači za hemodijalizu ili prijevoz krvi zaglavili, što ne možemo tolerirati. A da ne kažem da je bilo i onih koji žive u centru grada te su ostavljali dva vozila po 24 sata, kazao je Rađa.

Na naše pitanje zašto na to nisu ranije reagirali i upozorili takve liječnike, odvratio je kako je to bilo – nemoguće.

Zanimalo nas je koliko je ukupno mjesta na ovom parkitralištu te koliko im je potrebno za navedene službe. Veli kako su četiri službena vozila te kako još barem tri ili četiri dnevno cirkuliraju. Ukupno je, kaže, 15-ak mjesta. Što se tiče djelatnika Doma zdravlja, njih je, bez koncesionara, daleko više od preostalih mjesta.

Inače, do sada se ovaj parking koristio na način koji je ravnatelj opisao riječima “tko prvi, njegova djevojka”, a čini se da će za sve ostale, osim za djelatnike onih službi koje uprava procjenjuje bitnijima, to pravilo vrijediti i dalje.

Na upit što je s medicinskim sestrama koje ne stanuju u Makarskoj te ne mogu kupiti povlaštenu mjesečnu kartu odgovorio je kako to nije točno.

– Raspitao sam se u Gradu Makarskoj, povlaštenu kartu može kupiti ne samo onaj koji živi u Makarskoj nego i čije je radno mjesto u tom gradu, odvratio je.

– Ostaje onaj parking s istočne strane. Tamo ima 20-ak mjesta. Na zapadnom parkingu će se sutra mijenjati modul pa će od ponedjeljka i utorka parking biti korišten po novom sistemu, dodao je Rađa.

Kako bilo, zanimljivo je da sporno parkiralište uopće niti nije upisano na Županiju.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -