Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSPORT DALMATINACA Pomoću 3D printa izrađena 'savršena' loptica za picigin

SPORT DALMATINACA Pomoću 3D printa izrađena ‘savršena’ loptica za picigin

Ivica Lukač, član udruge Dalmatinski inovatori Tesla, DALMIT, naručio je od Tehnoprogresa lopticu – odnosno balun – za picigin, tražeći da na njoj bude ugraviran obris plaža Bačvice i Firule s mulom i dvije stijene koje se nazivaju „krumpir“ i „palačinka“. Time je balun postao proizvod 21.stoljeća, a Lukač u njemu spojio sport, kulturu i turizam, dok je Tehnoprogres omogućio realizaciju primjenom tehnologije 3D printa.

– Ivica Lukač se javio mailom i tražio je da mu se aditivnom gradnjom napravi balun za picigin – opisuje Katarina Božić kako je Tehnoprogres počeo suradnju na projektu picigina. – Htio je da mu lopticu izradimo aditivnom gradnjom iz SLS tehnologije koristeći fleksibilni materijal – govori Božić ukazujući da je Lukač bio upoznat s mogućnostima koje nude suvremene tehnologije.

Svi koji su ikada igrali picigin znaju za njegovih nekoliko naizgled jednostavnih, ali vrlo zahtjevnih pravila – igrači jedan drugome dodaju lopticu s jedinim ciljem: održati je što dulje u zraku. Pritom igraju u plićaku, trče kroz more, bacaju se, udaraju lopticu dlanom na najnevjerojatnije načine, nastojeći je što dulje održati suhom. Da bi to mogli izvoditi, potrebna im je loptica veličine poput teniske, ali izrađena iz elastičnijeg materijala jer se udara rukom, često punom snagom, a to znači da ti udarci ne smiju biti bolni po igrače. Istodobno, loptica ne smije biti prelagana jer mora postizati velike brzine. I ne smije upijati vodu jer tada postaje teška i neupotrebljiva za igru. Zato ozbiljni igrači picigina bruse teniske loptice, gule i na razne načine skidaju površinski sloj ili nabavljaju slične, ali mekše kako bi mogli igrati. Kada uspiju pronaći pravu, čuvaju je kao veliku vrijednost. Potraga za dobrom lopticom za picigin vječna kao i potraga za dobrim cipelama.

– Tehnoprogres je prema tehničkim specifikacijama provjerio koji fleksibilni materijal bi bio odgovarajući s obzirom da Tehnoprogres ima više vrsta u ponudi. Naručili smo materijal i naši su inženjeri na SLS 3D printeru marke Sinterit odlučili o idealnoj poziciji loptice za njenu gradnju. Dobili smo odlične rezultate, lopticu s kojom je gospodin Lukač vrlo zadovoljan – kaže Božić dodajući da su se nakon izrade tražene loptice pojavile još neke ideje, mogućnosti redizajna koje bi kasnije utjecale na vizualni identitet loptice. – Za sljedeću fazu, nakon predstavljanja loptice, dogovorili smo dalje korake u pronalasku drugih idejnih rješenja – opisuje Božić mogućnost da loptica bude izrađena i u različitim bojama. – Loptica za picigin je stalno siva jer pada na mokro pješčano tlo, a mogla bi biti u raznim bojama, kako bi se lakše uočavala u igri – govori Božić. Dodaje kako je loptica izrađena u Tehnoprogresu savršeno zadovoljila naručitelja, odgovara svim njegovim zahtjevima.

– Loptica mora podnijeti snagu udaraca kojima je izložena u igri. Možemo napraviti sva potrebna testiranja, izvesti ispitivanja mehaničkih svojstava poliuretana koji se koristi pri izgradnji, a u ovom slučaju je riječ o TPU flexa grey poliuretanu koji fantastično reducira vibracije, provjeravati otpornost na vlagu i razne druge stvari bitne za funkcionalnost loptice. Bio nam je to izazov jer smo koristili fleksibilni materijal za izradu. Pokazalo se vrlo uspješnim – govori Božić. Pred Tehnoprogresovom je lopticom sada faza odobravanja, čime se bavi naručitelj, a nakon toga se ona može ili izrađivati kao u postojećem prototipu ili funkcionalno i dizajnerski dorađivati u skladu s mogućnostima koje ima materijal, prah iz kojega se loptica gradi.

– S inženjerskog stajališta gledano, loptica može biti izrađena točno u gram zahtijevane težine kako bi imala odgovarajuću masu. Tehnologija koja se koristi omogućava izradu identične replike postojećem prototipu. Dodatno, loptica se može izrađivati u različitim bojama, može imati različite reljefe, biti potpuno personalizirana – tumači Denis Lončar, aplikacijski inženjer mogućnosti koje se mogu koristiti pri proizvodnji. Sada ostaje da Lukač uspije uvjeriti grad Split i Turističku zajednicu da je balun kojega im je predstavio onaj pravi koji treba podržati, nakon čega bi se mogao pojaviti kao službena loptica za picigin.
MD/foto Goran Morović/Tehnoprogres
- Oglas -