Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaSjećanje na ljeto Dominika Glučine Buce na kKutz-u: izložba koja evocira sočnost...

Sjećanje na ljeto Dominika Glučine Buce na kKutz-u: izložba koja evocira sočnost i slobodu omiljenog godišnjeg doba

Iduće subote, u sklopu ovogodišnjeg kKutz-a, održat će se jednovečernja izložba makarskog dizajnera Dominika Glučine Buce zvučna naziva “Sjećanje na veselje”.

Sjećanje na veselje je, kako tumači Glučina, podsjetnik na životnost, sočnost, punokrvnost koje ljeto predstavlja, ili je barem predstavljalo nekoć, u vremenima koja pamtimo iz djetinjstva. Sjećanje na bezbrižno i radosno ljeto kod Glučine je pažljivo i gotovo sa strahopoštovanjem pohranjeno i preneseno na platno, vrativši pri tom i njemu samome kroz proces stvaranja komadić ljeta, svojevrsni eliksir života.

Sjećanje na ljeto nadovezuje se i na uvjerenje da ćemo, spasimo li ljeto, spasiti i životnu svrhu, jer ljeto je po autoru sama esencija života. A po Glučini je životna svrha zapravo skup tih malih, jednostavnih, radosnih trenutaka.

– Ideja je da prikažem ljeto kao pojam slobode, utjelovljenje nesputane igre i zabave, i to kroz hvatanje trenutaka i prizora koji prikazuju ljeto. Radi se o nekakvim rubnim trenucima nedugo prije nego se scena promijeni. Primjerice, prizor ljetna igra prikazuje zabavu prije nego mater zove u kuću, to su plave usne od cjelodnevnog kupanja i uživanja u slobodi ljeta. Same ljetne scene prate i nazivi poput porta, aloja, i ostalih karakterističnih dalmatinskih scena, kazat će Glučina dodajući kako je izložba priređena na nagovor Ivice Mijačike, direktora festivala kKutz.

Jednovečernja izložba održava se za vrijeme koncerta poznate pjevačice Vanne, u Sridi sela, s početkom u 20,30 sati.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -