Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaSINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA: Najava o povratku u škole ishitrena, nepromišljena i štetna

SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA: Najava o povratku u škole ishitrena, nepromišljena i štetna

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) poručio je u subotu kako je najava Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) o povratku u škole 11. svibnja ishitrena, nepromišljena i štetna, a u njoj vide brojne nelogičnosti i potencijalne ugroze.

Od same proturječnosti da će biti dopušteno okupljanje do 10 osoba, dok u isto vrijeme broj učenika u razredu može biti gotovo tri puta veći, do činjenice da je fizički i tehnički nemoguće u isto vrijeme biti na dva mjesta, odnosno paraleno voditi nastavu on-line i u razredu s učenicima, ova ishitrena objava pokazuje koliko MZO ne poznaje funkcioniranje nastavnog procesa i materijalne uvjete u kojima škole rade.

To međutim, navode u priopćenju, dokazuje koliko su vješti u prebacivanju odgovornosti, koliko bahato ignorira struku i roditelje i očite, dugo vremena nakupljane, probleme u sustavu koji su se godinama gurali pod tepih.

U prilog tome navode izjavu resorne ministrice o tome kako učitelji razredne nastave u takvim uvjetima neće raditi više, prekovremeno jer, kaže ministrica, „nastavu na daljinu ne izvodi učiteljica razredne nastave, nastavu na daljinu izvodi netko drugi”.  Mora da se zaista radi o nekim klonovima učitelja razredne nastave, ironiziraju u priopćenju.

Pitaju se i zna li ministrica da učitelji i učiteljice razredne nastave u nastavi na daljinu ostvaruju ishode planirane svojim izvedbenim kurikulumima, svojim godišnjim izvedbenim planovima i programima.

“Različitim redoslijedom, tempom prilagođenim njihovim učenicima?! Zna li ministrica da ‘TV učiteljica Đurđa’ ne može nikako pokriti sve te posebnosti i razlike. Kako onda neće učitelji razredne nastave raditi duplo? Isplanirati i provesti nastavne aktivnosti za učenike koji budu došli u škole, odraditi sve popratne administrativne poslove koji prate svakodnevni rad u razredu, pregledati zadaće, provjere”, pita se u priopćenju SHU-a.

Zna li ministrica da za strani jezik jezik ni ne postoji neka TV teacher/Lehrer Đurđa? Nastava stranih jezika uopće nije pokrivena TV školom. Tko će, kojim uputama, spriječiti naše najmlađe učenike u socijalnim kontaktima s vršnjacima i učiteljima, navode u sindikatu.

Nema uputa o postupanju u slučaju potresa

Svemu tome dodaju i potres koji je zadesio grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju te činjenicu da nisu dane nikakve upute o postupanju u školama u slučaju eventualnih novih potresa kao i činjenicu da čak i škole sa „zelenim naljepnicama” trpe znatnija oštećenja zidova koje trenutno saniraju samo školski domari.

“Dodamo li svemu ovome broj škola koje nemaju toplu vodu, koje nemaju dovoljan broj pomoćno-tehničkog osoblja za dnevne dezinfekcije prostora tada se postavlja pitanje: Koja je svrha takve odluke”, stoji u priopćenju.

Posljedice odluka resornog ministarstva, kažu, mogu biti vrlo opasne.

“Sve je nadoknadivo, osim ljudskih života, a odgovornost za svaki, nepromišljenim odlukama, izgubljeni život je teret koji ne bi nitko smio preuzeti”, poručuju iz SHU-a.

Hina

- Oglas -